Η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία

Πως επηρεάζεται η εξάπλωση ασθενειών;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση από 27 Εθνικές Ακαδημίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών, επισημαίνετε ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγειά είναι πολλές και σοβαρές εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κλιματικών γενικότερα αλλαγών. 



Ανάμεσα στις επιπτώσεις αυτές, καίρια θέση έχουν η μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών, η εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.

Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού:

  • Ηλικιωμένοι
  • Χρόνια πάσχοντες
  • Παιδιά 
  • Μετανάστες
  • Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. 
  • Η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.

Σύμφωνα με την έκθεση της  επιτροπής EASAC (επιστημονικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών) επισημαίνετε ότι «η κλιματική αλλαγή πρέπει πλέον να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία» κρούοντας καθαυτών τον τρόπο, τον κώδωνα του κίνδυνου. Η περικοπή των εκπομπών άνθρακα για τη μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη θα είχε πολλά οφέλη όπως επισημαίνουν ρητά οι επιστήμονες.



Επιπρόσθετα οι επιστήμονες, κάνουν πρόβλεψη για:

  • Εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη, όσο το θερμόμετρο πράγμα που θα ευνοήσει την αύξηση των κουνουπιών που είναι οι κύριοι φορείς ασθενικών. 
  • Αύξηση τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας και άλλα ευνοούνται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Με βάση τα προαναφερθέντα οι επιστήμονες των Ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούν καλύτερα ώστε «να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου» ενώ ως τελικός στόχος πρέπει να τεθεί «μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050».



Πηγή: newsbeast.gr