Έρευνα: Το τέρας του Λοχ Νες

Έρευνα: Το τέρας του Λοχ Νες

Τι είναι τελικά η μυστηριώδες "Νέσι"; Το γνωστό τέρας του Λοχ Νες της Σκωτίας, ενδέχεται να μην ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας

«Δεν είναι καρχαρίας, δεν είναι γατόψαρο, δεν είναι ένας γιγαντιαίος οξύρρυγχος. Και αν το άπιαστο τέρας του Λοχ Νες είναι… ένα τεράστιο χέλι;» Έπειτα από μακρά μελέτη ένας Νεοζηλανδός επιστήμονας έρχεται να ενισχύσει αυτή την υπόθεση.

Η  θρυλική Νέσι, το γνωστό τέρας του Λοχ Νες της Σκωτίας, ενδέχεται να μην ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αλλά της πραγματικότητας.

Ο γενετιστής Νιλ Γκέμελ, από το Πανεπιστήμιο Οτάγκο στο Ντάνεντιν (Νέα Ζηλανδία), ανέλυσε τις ακολουθίες DNA σε 250 δείγματα νερού που αντλήθηκαν από τα βάθη της σκωτσέζικης λίμνης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχε μπροστά του ο επιστήμονας και η ομάδα του οδηγήθηκαν στην απόκλιση της υπόθεσης ότι πρόκειται για ένα «ερπετό που ήρθε από τα βάθη της ιουράσιας περιόδου» εφόσον στα  DNA που ελήφθησαν βρήκαν σημαντική ποσότητα DNA από χέλι.



Το «τέρας»  η λεγόμενη «Νέσι» του οποίου η πιο παλιά παρατήρηση του ανάγεται στον 6ο αι. μ.Χ., δεν είναι ένα μεγάλο υδρόβιο ερπετό. Δεν είναι όμως ούτε ένα τεράστιο γατόψαρο ή κάποιο άλλο γιγαντιαίο ψάρι, εφόσον οι υποθέσεις αυτές μπορούν να αποκλειστούν με βάση την μελέτη. 

«Βρίσκουμε μια σημαντική ποσότητα DNA χελιού», που αφθονεί στην περιοχή σύμφωνα με τον καθηγητή Γκέμελ. «Τα δεδομένα μας δεν αποκαλύπτουν το μέγεθός τους, αλλά οι ποσότητες που βρήκαμε μας κάνουν να μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν γιγαντιαία χέλια στην περιοχή», υπογράμμισε ο γενετιστής.



Τέλος υπογραμμίζει ότι «Επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουμε ή να ανασκευάσουμε αυτή τη θεωρία, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα μας, η υπόθεση ενός τεράστιου χειλιού είναι εύλογη», που σημειώνει πως αυτή η υπόθεση είχε διατυπωθεί και το 1933.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι «Το 2006, έπειτα από έρευνες δύο χρόνων, ένας Σκωτσέζος παλαιοντολόγος κατέληξε πως η «Νέσι» ήταν στην πραγματικότητα ελέφαντας ενός περιοδεύοντας τσίρκου που κολυμπούσε στα νερά της λίμνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ