6 Ασυνήθιστα Μέρη και Κρυμμένοι Θησαυροί στην Κύπρο

6 Ασυνήθιστα Μέρη και Κρυμμένοι Θησαυροί στην Κύπρο

Επιλογές για εκδρομές υπάρχουν και πέρα από τα γνωστά και καθιερωμένα

Σκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, θα βρεις κρυμμένα μέρη που αξίζει να ανακαλύψεις.

Αν σου αρέσει η περιπέτεια, να εξερευνάς νέα μέρη, να ανακαλύπτεις περιοχές όχι τόσο γνωστές, τότε αυτή η λίστα είναι η ιδανική για εσένα.

Σουσκιού – Το Χωριό Φάντασμα

Φωτογραφία από @forgottenheritage

Στις περιοχές του Τρόοδους, το χωριό Σουσκιού ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο εμφανή απομεινάρια του πολέμου. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του κατά διαστήματα. Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, η Σουσκιού αποτελούσε μέρος εκπαίδευσης τρομοκρατών της ΤΜΤ.

Το 1963 αποτέλεσε την αρχή της εγκατάλειψης του χωριού. Μέχρι το 1974, στους δρόμους της Σουσκιού, δεν κυκλοφορούσε κανένας άνθρωπος. Οι τετρακόσιοι κάτοικοι του, σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μεταναστεύοντας οι περισσότεροι στο εξωτερικό.

«Παγωμένο» στον χρόνο, το χωριό έχει αφεθεί στην φύση με κατεστραμμένα σπίτια και ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από κρυμμένους θησαυρούς, όπως πηγάδια με χαραγμένες ημερομηνίες και συκιές που προσφέρουν φρούτα του καλοκαιριού από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

 

Ναυάγιο EDRO ΙΙΙ

Φωτογραφία από Knowing Roger/ Flickr

Μια ομάδα 9 ναυτικών ήταν στο Edro III όταν ξεκίνησε το ταξίδι του σε μια ήρεμη θάλασσα. Μια απροσδόκητη καταιγίδα το χτύπησε, αφήνοντας το πλήρωμά του να αγωνίζεται για τη ζωή του στο σκοτάδι της νύχτας, στις 7 Οκτωβρίου 2011. Φορτωμένο με γυψοσανίδες, το πλοίο κόλλησε στα βράχια λίγα μέτρα από την Πέγεια. Σήμερα, μόλις 200 μέτρα από τις θαλάσσιες σπηλιές της Πάφου, βρίσκονται τα ερείπια του πλοίου, που σήμερα λειτουργούν ως τουριστική ατραξιόν και ως φόντο για φωτογραφίες γάμου.

 

Ακρωτήριο Αρναούτη

Πριν περίπου 12.000 χρόνια, οι αρχαίοι ναυτικοί, γνωστοί και ως «Ναυτικοί της Νεολιθικής Εποχής», ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν και κατοίκησαν την Κύπρο. Το ακρωτήριο Αρναούτη, ένα απομακρυσμένο σημείο στη βορειοδυτική άκρη του νησιού, πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος προορισμός τους.

Για χιλιετίες, οι ακτές και οι βράχοι του ακρωτηρίου παρέμεναν ανέγγιχτοι. Το 1977, δημιουργήθηκαν διάφορα μονοπάτια και η περιοχή ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα. Ακόμα, αυτή η φυσική ομορφιά θεωρείται ως απομονωμένη περιοχή που ελάχιστοι επισκέπτες επισκέπτονται.

 

Σπηλιά του Δράκου

Φωτογραφία από @Tasos Kontogiannis

Μόλις 10 λεπτά μακριά από την παραλία Πωμός της Πάφου, βρίσκεται η Σπηλιά του Δράκου. Σε μια αρκετά απομακρυσμένη παραλία και στο τέλος του κύριου δρόμου, αυτή η ασυνήθιστη σπηλιά είναι εντυπωσιακή, όχι μόνο λόγω της ακανόνιστης εμφάνισής της, αλλά και λόγω των ιστοριών που την περιβάλλουν. Ο μύθος λέει ότι ένας δράκος που ζούσε στη σπηλιά προστάτευε τα πλοία από τους πειρατές. Είναι ένα μέρος που ορισμένοι ντόπιοι ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να επισκεφθούν.

Ίσως το πιο εμβληματικό χαρακτηριστικό της σπηλιάς είναι η μεγάλη της είσοδος που λειτουργεί ως παράθυρο στη θάλασσα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον κυπριακό ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια μικρή σκάλα δίνει πρόσβαση στην παραλία και τη σπηλιά, η οποία έχει ανοίγματα και σπηλιές, απαιτώντας κάποια προσοχή.

 

Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Φωτογραφία από @dronefly_cy 

Κτισμένη στην κορυφή ενός βουνού ύψους 689 μέτρων, η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, χρονολογούμενη από τις αρχές του 4ου αιώνα. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη. Παρά τις καταστροφές από ληστές, η μονή ανακατασκευάστηκε από ορθόδοξους μοναχούς και αποτελεί σήμερα τόπο λατρείας. Πέρα από την ιστορική σημασία της, προσφέρει μια εκπληκτική πανοραμική θέα που φτάνει μέχρι τον γαλάζιο ορίζοντα. Υπάρχει, επίσης, μια διαδρομή πεζοπορίας που συνδέει τη μονή με βαθιές δασικές περιοχές και τον καταρράκτης Σταυροβουνίου.

 

Κάστρο της Καντάρας

Είναι το τρίτο από τα σημαντικά κάστρα της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Τα άλλα δυο είναι εκείνα του Αγίου Ιλαρίωνος και  του Βουφαβέντο. Το κάστρο της Καντάρας βρίσκεται κτισμένο σε μια από τις ανατολικότερες κορυφές του Πενταδάκτυλου, σε υψόμετρο 630 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και με θέα προς την βόρεια παραλία του νησιού, το ανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Μεσαορίας και τον κόλπο της Αμμοχώστου. Διοικητικά βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου και από το 1974 βρίσκεται στο κατεχόμενο από τους Τούρκους εισβολείς τμήμα της Κύπρου.

Το κάστρο είναι γνωστό και με την ονομασία Κάστρο της Ρήγαινας, όπως και τα δυο άλλα της οροσειράς. Κατά τον C. Enlart η ονομασία Καντάρα προήλθε από την αραβική λέξη Kandar που σημαίνει οχυρό.