Αυξάνονται οι ποινές για τον κατώτατο μισθό
Δύο μήνες και κάτι μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού η κυβέρνηση προωθεί αύξηση των ποινών για όσους παραβιάζουν το σχετικό Διάταγμα σε μια προσπάθεια εμπέδωσης και θωράκισης της μεταρρύθμισης.
Σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής προκειμένου «οι ποινές για παραβίαση του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό καταστούν ουσιαστικές, αποτρεπτικές και ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής». Με το νομοσχέδιο η νομοθεσία βάσει της οποίας εκδόθηκε και το διάταγμα για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό (ΕΚΜ) στην ουσία εκσυγχρονίζεται καθώς σήμερα οι προβλεπόμενες ποινές εξακολουθούν να καθορίζονται σε λίρες! Βάσει των προωθούμενων αλλαγών, οι ποινές όχι μόνο μετατρέπονται σε ευρώ, αλλά και αυξάνονται ώστε να καταστούν αποτρεπτικές. Πρόκειται για τις ποινές που θα μπορούν να επιβληθούν μετά από καταδίκη, καθώς για παραβίαση του Διατάγματος μπορεί η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας να προχωρά και σε εξώδικα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου που αναμένεται το επόμενο διάστημα να συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής είναι η τροποποίηση του περί Κατωτάτου ορίου Μισθών Νόμου για αντικατάσταση των προβλεπόμενων ποινών και μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης ισχύος του περί Κατωτάτου ορίου Μισθών Διατάγματος του 2022 από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Πιο αναλυτικά με το νομοσχέδιο τροποποιείται το εδάφιο (1) του άρθρου 5 του νόμου που σήμερα προβλέπει πως εάν εργοδότης δεν εφαρμόσει το σχετικό Διάταγμα «υπόκειται μετά την καταδίκη, αναφορικά με κάθε αδίκημα σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις εκατό λίρες, και σε πρόσθετο πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε λίρες για κάθε ημέρα κατά την οποία το αδίκημα εξακολουθεί μετά την καταδίκη».
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση της φράσης «εκατό λίρες» με τη φράση «πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ» και της φράσης «είκοσι πέντε λίρες» με τη φράση «πενήντα (50) ευρώ». Επιπρόσθετα τροποποιείται το άρθρο 12 του νόμου που προβλέπει για την τήρηση μητρώου μισθού με το πρόστιμο για μη τήρηση σχετικού αρχείου να μετατρέπεται από 25 λίρες σε 50 ευρώ και το πρόστιμο των 25 λιρών επίσης σε 50 ευρώ για κάθε ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η παράλειψη συνεχίζεται. Όπως, πάντως αναφέρθηκε για παραβίαση του διατάγματος για τον ΕΚΜ μπορεί να υπάρξει και εξώδικο πρόστιμο – ύψους 250 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο εργοδοτούμενο- από την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων καθώς ο σχετικός νόμος είναι ένας από τους σχεδόν 30 που ελέγχει η Υπηρεσία.
Η μόνη αλλαγή…. φέτος
Η αύξηση των ποινών για παραβίαση του διατάγματος για τον ΕΚΜ αναμένεται να είναι η μόνη αλλαγή φέτος όσον αφορά το ζήτημα, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο συνδικαλιστικό κίνημα το ύψος του μίνιμουμ μισθού που καθορίστηκε, αλλά και το γεγονός ότι το Διάταγμα δεν καθορίζει ωριαίο κατώτατο μισθό. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο νέος Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και στην Κάτια Σάββα. Υπενθυμίζοντας ότι για επαναξιολόγηση του ΕΚΜ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από το Διάταγμα η οποία θα γίνει την αρχή της νέας χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το ισχύον Διάταγμα που προβλέπει και εξαιρέσεις, ορίστηκε ως ΕΚΜ πρόσληψης τα 885 ευρώ ακαθάριστα και τα 940 ακαθάριστα μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.
ΠΗΓΗ: Φilenews