Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου και τιμά τον Εμβληματικό ηγέτη!
Η «Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα», καθιερώθηκε το 2009 από τη «Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
Στόχος της ημέρας να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του, του Νέλσον Μαντέλα.
Η «Διεθνής μέρα Νέλσον Μαντέλα», καλεί όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που αγωνιούν για τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου και ιδιαίτερα για τη προστασία των δικαιωμάτων των άπορων και ορφανών παιδιών.
Η σημαντική αυτή ημέρα μας προτρέπει να αφιερώσουμε 67 λεπτά σε κοινωνικές πράξεις εθελοντισμού προς τους ανθρώπους που ακόμη υποφέρουν. Τα 67 λεπτά συμβολίζουν τα 67 χρόνια θυσίας και προσφοράς του Μαντέλα προς την ανθρωπότητα κι ιδιαίτερα προς τους υπόδουλους ομοεθνείς του.
Η εμβληματική μορφή του Μαντέλα, του εθνικού σύγχρονου ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, προβάλλεται παγκόσμια για να ευαισθητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεξάρτητα από την εθνική, φυλετική, κοινωνική, εκπαιδευτική και θρησκευτική του ταυτότητα.
Η μορφή του Μαντέλα προβάλλεται ως σύμβολο για τη συναδέλφωση των λαών, αλλά και για τη κοινή συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας για το κοινό καλό.
Ενός χαρισματικού ηγέτη που στιγμάτισε μία ολόκληρη εποχή.
Ο Νέλσον Μαντέλα, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 και απεβίωσε το 2013 σε ηλικία 95 ετών.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κοινωνικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική, για να προβληθεί η ζωή και το έργο του Μαντέλα που για 67 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να καθοδηγεί ένα σκλαβωμένο λαό εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν τους αναγνώριζαν το πολιτικό τους δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και να ψηφίζουν την κυβέρνηση τους και τους βουλευτές τους, όπως γίνεται σήμερα στη Νότιο Αφρική.
Μετά το 1994, που η χώρα απελευθερώθηκε ειρηνικά με την δημοκρατικοποίησή της και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της.
Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε πάνω από σαράντα χρόνια της ζωής του στη φυλακή.
Ακόμη και στη φυλακή δεν ζούσε με τα γνωστά ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το Ρόμπεντ Άϊλαντ, ένα νησί απέναντι από το Κέϊπ Τάουν, για να δουν το κελί της φυλακής του Μαντέλα, όπου έγινε το πιο σημαντικό κέντρο που άλλαξε τη μορφή μιας ολόκληρης χώρας, με πληθυσμό πενήντα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αποκλεισμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί, μικρότερο του ενός μέτρου, ούτε το σώμα του δεν χωρούσε για να ξαπλώσει. Κι όταν τον έβγαζαν για λίγο έξω, τον έβαζαν να σπάζει πέτρες, του έδιναν μπαγιάτικο φαγητό, οι βάναυσοι λευκοί δεσμοφύλακες-φρουροί του έριχναν μέχρι και τη στάχτη από τα μισοτελειωμένα τους τσιγάρα για να αρρωστήσει και να πεθάνει και για να ησυχάσουν αυτοί που τον έβλεπαν ως τον πιο επικίνδυνο πολιτικό αρχηγό των εκατομμυρίων σκλάβων μαύρων
Κι όμως αντί μίσους και κακίας και αντεκδικήσεως και εμφυλίου σπαραγμού, ο Μαντέλα ακολουθώντας το πρότυπο της Αντιγόνης επέμενε με τη ζωή του ότι «γεννήθηκε για να αγαπά».
Συνειδητοποίησε με τα βασανιστήρια και τις αδικίες και τους εξευτελισμούς που δοκίμασε ότι όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού κι ότι άνθρωποι που γίνονται όργανα του διαβόλου και του κακού μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνους Νέρωνες κι απάνθρωποι, όπως ο Ηρώδης, ο Χίτλερ, οι βάρβαροι αιμοβόροι Τούρκοι εισβολείς, οι φονιάδες κι οι κοινοί εγκληματίες.
Συγχώρεσε τους πάντες και τους κάλεσε να ζήσουν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, με δωρεάν παιδεία και παροχή υγείας και κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, των ορφανών και άπορων παιδιών, των αναπήρων, των χήρων και των εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων, των άστεγων και των φτωχών, τη στήριξη χωρίς όρους- των προσφύγων και των μεταναστών.
Ο Μαντέλα έλεγε «ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι το μέγιστο για να γίνει ο κόσμος μας πιο όμορφος και πιο ανθρώπινος, με λιγότερο ανθρώπινο πόνο και με πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».