Sunday 06/12/2020
Δύο σενάρια από Τελωνείο για εισαγωγές από Ην. Βασίλειο
Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τερματίζεται η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ
Ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου, υπάρχουν επί τάπητος δύο σενάρια, σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων της Δημοκρατίας, όσον αφορά τους δασμούς που θα επιβάλλονται. Το ένα σενάριο αφορά την περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας (το λεγόμενο σκληρό Brexit) και το δεύτερο αφορά την περίπτωση συμφωνίας.
Όπως προνοείται στο άρθρο 47 της συμφωνίας αποχώρησης, η διακίνηση εμπορευμάτων η οποία έχει ξεκινήσει από και προς το ΗΒ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και ολοκληρώνεται μετά από αυτήν, αντιμετωπίζεται ως ενδοενωσιακή διακίνηση. Ο τελωνιακός χαρακτήρας των εν λόγω εμπορευμάτων ως ενωσιακών, καθώς και το γεγονός ότι η διακίνηση ξεκίνησε πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να αποδεικνύεται για κάθε διακίνηση. Η απόδειξη της έναρξης της διακίνησης παρέχεται μέσω εγγράφου μεταφοράς που αφορά τα εμπορεύματα. Για τις περιπτώσεις αυτές, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στις τελωνιακές διαδικασίες και θα μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την καταβολή εισαγωγικών δασμών και ΦΠΑ στο κυπριακό κράτος.
Δύο επιλογές για 1/1/21
Τι θα ισχύει όμως, για εμπορεύματα τα οποία θα εξαχθούν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά;
- Σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων, στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών υπάρχει πιθανότητα να παραχωρείται προνομιακή δασμολογική μεταχείριση σε συγκεκριμένα εμπορεύματα, δηλαδή να καταβάλλονται μηδενικοί ή μειωμένοι εισαγωγικοί δασμοί για τα εμπορεύματα που προέρχονται από το ΗΒ όταν αυτά θα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ αλλά και στα εμπορεύματα καταγωγής ΕΕ όταν αυτά θα εισάγονται στο ΗΒ.
- Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε γενικό συντελεστή δασμού που ισχύει για όλες τις τρίτες χώρες, σύμφωνα με το κοινό Εξωτερικό Δασμολόγιο της ΕΕ.
Ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, οι εισαγωγές εμπορευμάτων από το ΗΒ θα υπόκεινται στις πρόνοιες του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, δηλαδή κατά την εισαγωγή θα καταβάλλεται ΦΠΑ, σύμφωνα με τον συντελεστή που αντιστοιχεί σε κάθε εμπόρευμα.
Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε σε κατάθεση γραπτών προτάσεων, στο παρά πέντε (02/12), σε σχέση με κανόνες που άπτονται των τελωνείων των φυτικών και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και οι εισηγήσεις εξετάζονται από την Κομισιόν. Η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι οι προτάσεις εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Στο τραπέζι έχει πέσει και συζητείται έντονα και η παράταση της μεταβατικής περιόδου. Αν υπάρξει συμφωνία για παράταση, θα αλλάξουν και οι πιο πάνω ημερομηνίες σχετικά με το πλαίσιο δασμολόγησης προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο.