Tuesday 15/12/2020
Η ιστορία της Έλενας Φραντζή που ξεχαστηκε......Και η ποινή «χάδι»
Η Εκκλησία αθώωσε τον ιερέα-τερας.........Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.
Ο "Γολγοθάς"... της Έλενας
Ο Γολγοθάς της οικογένειας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά αυτής της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη. Την Έλενα.
Από μικρή ηλικία η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της, που βίωσε την δολοφονία της δικής της μάνας, αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός πατέρας της Ελενας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.
Η Έλενα Φραντζή βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της και ο θάνατός της χαρακτηρίστηκε «αιφνίδιος». Στην πραγματικότητα ο θάνατος ήταν προδιαγεγραμμένος, αργός και βασανιστικός. Η Έλενα στην ηλικία των τεσσάρων ετών είχε δοθεί από τις κρατικές υπηρεσίες σε ανάδοχη οικογένεια για να απομακρυνθεί από τη μητέρα της η οποία ήταν χρήστης ναρκωτικών. Μια μητέρα που μπροστά στα μάτια της είχε δει τον πατέρα της να δολοφονεί την μητέρα της.
Ο θετός πατέρας της Έλενας είναι ιερέας και όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο κακοποιούσε σεξουαλικώς το κορίτσι από την ηλικία των τεσσάρων ετών με συνεργό την πρεσβυτέρα σύζυγό του.
Σοκάρει η φωτογραφία του σάτυρου-ιερέα με παιδιά
Η Έλενα όταν έγινε 10 ετών κατήγγειλε την κακοποίηση της στις κρατικές υπηρεσίες ευημερίας μέσω του σχολείου της αλλά κανείς δεν την πίστεψε και ο φάκελος της υπόθεσης «χάθηκε».
Παρέμεινε στην ανάδοχη οικογένεια του ιερέα, ο οποίος συνέχισε να την κακοποιεί μέχρι την ενηλικίωσή της.
Η Έλενα έκανε νέα καταγγελία και έπειτα από πολύ κόπο κατάφερε να πείσει στο δικαστήριο για τα όσα βίωνε.
Ο ιερέας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2013 και το 2015 αποφυλακίστηκε.
Αντί όμως να απομακρυνθεί από την Εκκλησία, επανήλθε στα καθήκοντά του και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, του παραχώρησε δωρεάν σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.
Ταυτόχρονα του ανέθεσε καθήκοντα ιερέα σε γυναικείο μοναστήρι! Τον Αύγουστο του 2015 ο Μητροπολίτης Ησαΐας δήλωνε ότι είναι άλλη η δικαιοσύνη της Πολιτείας και άλλη της Εκκλησίας. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί του παραχωρήθηκε σπίτι κοντά σε σχολεία και τοποθετήθηκε σε μοναστήρι γυναικών απάντησε: «Ποιο το πρόβλημα;»
Η Έλενα Φραντζή μετά την καταδίκη του θετού της πατέρα, άρχισε να σπουδάζει κοινωνική λειτουργός ώστε μέσα από τη δική της εμπειρία να βοηθήσει άλλα παιδιά. Μετά την αποφυλάκιση του ιερέα και την επιστροφή του στα ιερατικά καθήκοντα εγκατέλειψε τις σπουδές της και απομονώθηκε, αντιμετωπίζοντας σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τελικώς την οδήγησαν στον θάνατο.
Εναντίον της θετής της μητέρας είχε καταχωρηθεί ποινική υπόθεση για τη συμμετοχή της στην σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και για την άσκηση σωματικής βίας με ξυλοδαρμούς. Μετά τον θάνατο της Έλενας η υπόθεση δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει καθώς η 29χρονη ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας.
Ο Μητροπολίτης Ησαϊας δήλωσε χθες συγκλονισμένος για τον θάνατο της 29χρονης λέγοντας ότι η Μητρόπολη ήταν δίπλα της και την στήριζε ψυχολογικά. Για την αποκατάσταση του ιερέα θετού πατέρα, ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε πως η Εκκλησία εξάντλησε την αυστηρότητά της και τον «απομόνωσε» σε Μοναστήρι και δεν του επέτρεπε να εξομολογεί.
Ωστόσο βίντεο δείχνει τον Μητροπολίτη Ησαΐα να ιερουργεί μαζί με τον ιερέα μετά την αποφυλάκισή του και να δείχνει συγκινημένος από τον «Γολγοθά» του, ενώ οι πιστοί χειροκροτούσαν τον καταδικασθέντα ιερέα.
Τώρα πλέον αναζητούνται ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες που δεν προστάτευσαν την Έλενα Φραντζή όταν στα δέκα της κατήγγειλε την υπόθεση, αλλά και στην Εκκλησία που αθώωσε τον ιερέα.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά οι Μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Λήδρας Επιφάνιος και Καρπασίας Χριστόφορος, με τη στάση τους δρομολόγησαν την απαλλαγή του ιερέα στην υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης της τετράχρονης τότε Έλενας Φραντζή.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας είχε εισηγηθεί αποκατάσταση του ιερέα λέγοντας πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί».
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπέδειξε πως «όταν σε μία υπόθεση δεν υπάρχουν δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε θεωρείται ως μη υπάρχουσα». Ο Μητρπολίτης Κύκκου Νικηφόρος είπε πως ο ιερέας δεν κατηγορείται ούτε για μοιχεία ούτε για πορνεία αλλά για «συγκυλισμό» (επαφή άνευ συνουσίας). Ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος είπε ότι ως μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, κρίνει πως «δεν ευρέθη οιονδήποτε κώλυμα…». Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος είπε πως «αν ο Οικείος Επίσκοπος δεν αποσύρει την υπόθεσην, τότε θα πρέπει να αναλάβει το Πενταμελές Δικαστήριο».
«Κατόπιν τούτων», όπως καταγράφουν τα πρακτικά, «ο Μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος Επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού». Πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου να επανεξεταστεί η υπόθεση ενόψει των καταδικαστικών αποφάσεων των Δικαστηρίων, έπεσε στο κενό.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου η οποία «απεφάσισε ομοφώνως» ότι δεν τρέχει τίποτε. Συγκεκριμένα «η Επιτροπή, μελετήσασα τον φάκελον των ανακρίσεων και ακούσασα τον ανακριτήν, απεφάνθη ομοφώνως ότι δεν υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις διά την άσκησιν διώξεως και παραπομπής του εν λόγω ιερέως ενώπιον τού Συνοδικού Δικαστηρίου διά την υπόθεσιν αυτού μετά της κας Ε.Φ.»