Νέοι ιδιοκτήτες και ανακαινίσεις για 4 ιστορικά ξενοδοχεία της Κακοπετριάς
Wednesday 24/09/2025

Νέοι ιδιοκτήτες και ανακαινίσεις για 4 ιστορικά ξενοδοχεία της Κακοπετριάς

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για Makris, Ekali, Rialto και Loukoudi

Η καμπάνια που ξεκίνησε πέρυσι από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Δικτύου Τροόδους, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, για την εξαγορά ξενοδοχείων στην Κακοπετριά, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι έντονο, ειδικά για τέσσερα ιστορικά ξενοδοχεία του χωριού, τα οποία σύντομα αναμένεται να αλλάξουν χέρια». Πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Πρόκειται για τα:

  • Makris Hotel, με φαντασμαγορική θέα

  • Ekali Hotel, στο κέντρο της κοινότητας

  • Rialto Hotel, στα σύνορα Γαλάτας – Κακοπετριάς

  • Loukoudi Hotel, διατηρητέο και εντός του ποταμού της περιοχής

Οι επενδυτές είναι Κύπριοι, συνεργαζόμενοι με διεθνή funds, ενώ η διαδικασία ακολουθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε επιτυχώς στις Πλάτρες, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες.

«Η στρατηγική μας βασίζεται στην ενιαία ανάπτυξη του Τροόδους. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές και οι ανακαινίσεις στις Πλάτρες, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση ύψους €35 εκατ. του ιστορικού Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, τώρα σειρά έχουν τα ξενοδοχεία της Κακοπετριάς και μετέπειτα αυτά του Πεδουλά», πρόσθεσε.

Στα πλεονεκτήματα της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, συγκαταλέγονται ο νέος δρόμος Λευκωσίας – Ευρύχου, που μειώνει τις αποστάσεις, και το γεγονός ότι η περιοχή Σολέας διατηρεί τον ντόπιο πληθυσμό, χωρίς έντονη αστυφιλία.

Επιτυχίες στις Πλάτρες

Στις Πλάτρες, η εταιρεία Property Gallery απέκτησε το Petit Palais Hotel, που ανακαινίστηκε και λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα. Το ανακαινισμένο Pendeli Hotel εμφανίζει υψηλή ζήτηση για συνέδρια, με σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα κλεισμένα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η ίδια εταιρεία απέκτησε επίσης τα Splendid Hotel και Aphrodite Plaza, ενώ άλλες δύο μονάδες της κοινότητας Πλατρών παραμένουν σε κυπριακά χέρια.

Ο επιχειρηματίας Κώστας Κλεάνθους αγόρασε το Forest Park (περίπου €15 εκατ. + €15 εκατ. για την ανακαίνιση) και το Παυσίλυπον Hotel, το οποίο παρέμενε κλειστό από το 1980 μετά από πυρκαγιά. Εξάλλου, τα ξενοδοχεία Mount Royal και Minerva πέρασαν σε νέους ιδιοκτήτες που εξετάζουν τρόπους αξιοποίησης.

Νέα ξενοδοχειακά έργα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το πολυτελές Guru Mountain Resort στις Πλάτρες, με οικιστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 56.150 τ.μ. και προϋπολογισμό περίπου €98 εκατ.

Το Tree Hotel στις Πάνω Πλάτρες έχει ήδη όλες τις άδειες και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή ξύλινων bungalows σε δασική περιοχή, με εκτιμώμενο κόστος €4 εκατ.

Πηγή: StockWatch