Friday 04/02/2022
Πάνω από 1/3 των θανάτων οφείλονται στη συμπεριφορά μας
Tο Προφίλ Υγείας 2021 της Κύπρου και τα ευρήματα για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού
Πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων στην Κύπρο μπορούν να αποδοθούν σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με το Προφίλ Υγείας 2021 της Κύπρου και τα ευρήματα για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού το 2020.
Περίπου το 35% όλων των θανάτων, που καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2019, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (39 %).
Σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) όλων των θανάτων το 2019 θα μπορούσε να αποδοθεί στο κάπνισμα (τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό) —ποσοστό το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι οι διατροφικοί παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, καθώς και της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού) ευθύνονταν για περίπου το 14% του συνόλου των θανάτων στην Κύπρο το 2019 —ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του συνόλου της ΕΕ (17 %). Περίπου 4% του συνόλου των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 2 % περίπου των θανάτων σχετίζονται με τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια (ΑΣ2,5) και στο όζον ευθυνόταν από μόνη της για το 5% περίπου του συνόλου των θανάτων.
Το κάπνισμα παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία
Η κατανάλωση καπνού παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στην Κύπρο, αφού περισσότερο από το ένα πέμπτο (23%) των ενήλικων Κυπρίων ανέφεραν ότι κάπνιζαν σε καθημερινή βάση το 2019, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που αντιστοιχεί σε 20 %.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά καπνίσματος των ανδρών (33 %), έναντι 14 % των γυναικών. Παρ’ ότι εφαρμόζονται κάποιες πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος, οι πολιτικές αυτές είναι σχετικά αδύναμες και η εφαρμογή τους είναι πλημμελής.
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών που ανέφεραν ότι κάπνιζαν ήταν χαμηλότερο από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το 2019. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει πιο δημοφιλή και ένα στα δέκα άτομα ηλικίας 15 ετών στην Κύπρο ανέφερε ότι κάπνιζε ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2019, μολονότι το ποσοστό αυτό ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η παχυσαρκία στα παιδιά αποτελεί πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία
Ένας στους επτά Κύπριους ενηλίκους (14,6%) ήταν παχύσαρκος το 2019 —ποσοστό παρόμοιο με τον μέσο όρο στην ΕΕ (16,0 %).
Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά είναι υψηλότερα. Την περίοδο 2015-17 το 20 % των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών ήταν παχύσαρκα —το ποσοστό αυτό ήταν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ (WHO Regional Office for Europe, 2018).
Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας. Περίπου το 40 % των ενηλίκων στην Κύπρο δεν ανταποκρίθηκε στη σύσταση του
ΠΟΥ το 2014 για τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η κακή διατροφή είναι ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας.
Κύπριοι ενήλικες ανέφεραν ότι το 2019 δεν κατανάλωσαν ούτε μία τουλάχιστον μερίδα φρούτων (40 %) ή λαχανικών (52 %) ημερησίως —υψηλά ποσοστά που, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλότερη από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ
Η κατανάλωση αλκοόλ από ενηλίκους έχει παραμείνει σχετικά σταθερή από το 2000 και βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.
Μόλις 4 % περίπου των ενηλίκων ανέφεραν υψηλή περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ (ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ το 2019), ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών που ανέφεραν ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ τον προηγούμενο μήνα ήταν πολύ υψηλότερο, αντιστοιχώντας σε 37 % το 2019, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Πηγη:Φilenews