Wednesday 15/12/2021
Πήραν μέτρα μόνοι τους ετσιθελικά χωρίς να ρωτήσουν κανένα
Δεν μας ρώτησαν για τα μέτρα, ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι επιστήμονες δηλώνοντας ότι οι τελευταίες αποφάσεις και τα μέτρα που από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή, έχουν ληφθεί αποκλειστικά από την Κυβέρνηση, αφού δεν τέθηκαν ποτέ ενώπιόν τους για συζήτηση.
Άλλωστε, τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης έγιναν στη 1:30 το μεσημέρι και η σύσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε μια ώρα αργότερα. Προβληματισμός όμως φαίνεται να επικρατεί και στο ίδιο το υπουργείο Υγείας αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων που αφορούσαν μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, δεν υιοθετήθηκαν καν ή δεν υιοθετήθηκαν αυτούσιες οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργού Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τους επιστήμονες, χαρακτηριστική ήταν χθες η δήλωση του μέλους της ΣΕΕ Μαρίας Κολιού, η οποία κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικά ανέφερε ότι «τα μέτρα αυτά δεν πέρασαν από εμάς. Δεν ρωτηθήκαμε και ήταν ξεκάθαρα αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου». «Δεν είναι υποχρεωμένο όμως το Υπουργικό να μας ρωτά για να πάρει αποφάσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το αν συμφωνούν οι επιστήμονες με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, η κ. Κολιού ανέφερε: «Σίγουρα οι αποφάσεις αφορούν μέτρα προσπάθειας αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης. Πιθανώς να πρέπει να προστεθούν και μέτρα που να στοχεύουν απευθείας στην πρόληψη, που δεν φαίνεται να υπάρχουν σε αυτά που αποφασίζονται. Με κάποια μέτρα μπορεί να συμφωνούμε, με κάποια άλλα όχι ή ίσως να συμφωνούμε λίγο».
Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, όπως πληροφορούμαστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με την πανδημία αποτελούν μάλλον συνδυασμό των επιθυμιών (ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο) των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το Υπουργικό δεν υιοθετεί καν τις προτάσεις που θέτει ενώπιόν του ο αρμόδιος υπουργός Υγείας και είτε τις απορρίπτει χωρίς καν να τις συζητήσει είτε σε κάποιες περιπτώσεις στις εισηγήσεις του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, γίνονται προσθαφαιρέσεις από τους υπόλοιπους, ή υπουργούς ή τον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές η φιλοσοφία των όσων έχουν προηγουμένως αποφασιστεί ή συζητηθεί (όταν συζητούνται) μεταξύ του υπουργού Υγείας και των επιστημόνων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απόφασης για ένταξη των παιδιών 6-11 ετών στην υποχρέωση του SafePass, η οποία ουδέποτε τέθηκε ως εισήγηση από τον υπουργό Υγείας, αλλά και η απόρριψη της πρότασης του Μιχάλη Χατζηπαντέλα για αναβολή της απόφασης για κατάργηση του SafePass στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε περίπτωση μη ενισχυτικού εμβολιασμού μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ακόμα και η αρχική πρόταση του υπουργού Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα προ μερικών εβδομάδων, προνοούσε έναρξη της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου την 1η Φεβρουαρίου και όχι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως τελικά αποφάσισε το Υπουργικό.
Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή, παρουσιάστηκε και ο επιδημιολογός Μιχάλης Βωνιάτης λέγοντας ότι από τις αποφάσεις «απουσιάζουν δύο βασικά μέτρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός περιορισμός των στενών επαφών ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή μη, και η αποδέσμευσή τους θα έπρεπε να γίνεται αφότου ξεκαθαριστεί ότι δεν μολύνθηκαν από τον ιό».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού τα εμβολιασμένα πρόσωπα που δηλώνονται ως επαφές υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
«Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε τη μετάδοση είναι οι στενές επαφές να μένουν σε περιορισμό μέχρι να ξεκαθαριστεί ότι δεν μολύνθηκαν από τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο μέτρο, είπε, «αφορά την τηλεργασία. Θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε βαθμό άνω του 50% των εργαζομένων όπως εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες». Για τις υπόλοιπες αποφάσεις, ο κ. Βωνιάτης υποστήριξε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «οξύμωρο το γεγονός ότι από τη στιγμή που ένας ανεμβολίαστος πηγαίνει στη δουλειά του προσκομίζοντας rapid test 48 ωρών θα απαγορεύεται να πηγαίνει σε χώρους εστίασης και άλλους χώρους».
Πηγή: Φilenews