Wednesday 06/01/2021
Ψήνεται» η ιδέα για «κακή τράπεζα» στην Κύπρο
για να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων
Σχέδιο για bad bank ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων, λόγω της αδυναμίας καταβολής δόσεων από δανειολήπτες, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμη η Κεντρική Τράπεζα να θέσει σε εφαρμογή μια «κακή τράπεζα» αν αυτό καταστεί επιβεβλημένο.
Η απόφαση για προετοιμασία του εδάφους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ληφθεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής και το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση συμβουλευτικού οίκου, που θα βοηθήσει την ΚΤΚ σε σχέση με την προοπτική σύστασης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company).
Ο βασικός όρος εντολής του συμβουλευτικού οίκου που θα επιλεγεί, θα είναι να ετοιμάσει σχετική μελέτη για το πώς θα λειτουργήσει ένας μηχανισμός bad bank στην Κύπρο, δηλαδή πού και πώς θα εξευρεθούν τα κεφάλαια, αν θα έχει εμπλοκή και σε ποιο βαθμό το κράτος και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος.
Ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται ότι θα δώσει ανάσες στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες μετά τη λήξη του μορατόριουμ δόσεων καλούνται να διαχειριστούν περίπου €12 δισ. δάνεια, των οποίων οι δόσεις είχαν ανασταλεί από τον περασμένο Μάρτιο, με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και αφορούν 51 χιλ. δανειολήπτες. Τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού ανέλαβε η Επιτροπή Προσφορών της Κεντρικής, η οποία αποτελείται από ανώτερους λειτουργούς και με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργεί ανεξάρτητα και χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις από το Δ.Σ. Πάντως, στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μιας «κακής τράπεζας» και ως σκέψη μπαίνει η προοπτική να αναλάβει αυτό τον ρόλο η ΚΕΔΙΠΕΣ.
Φυσικά, εάν και εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ να άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ να διαχειρίζεται μόνο τα προβληματικά δάνεια της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.
Η φωτιά άναψε όταν Κομισιόν, ΕΚΤ και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ζήτησαν πρόσφατα από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ή να εξετάσουν το μοντέλο των «κακών τραπεζών», παρουσιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα τέτοιων μηχανισμών στη μείωση των κόκκινων δανείων. Έθεσαν ως βασικές προϋποθέσεις ότι οι εθνικές κακές τράπεζες θα πρέπει να είναι ιδιωτικές ή συνδυασμός ιδιωτικής και κρατικής συμμετοχής, αλλά αυτοχρηματοδοτούμενες. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να μην τεθεί ζήτημα κρατικών ενισχύσεων και να λειτουργήσουν αυτές οι τράπεζες με τρόπο που να εξυπηρετούν τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας, να επικοινωνούν και να ελέγχονται κάτω από έναν πανευρωπαϊκό κόμβο δεδομένων από ΕΚΤ και SSM και να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ τραπεζών, επενδυτών, μετόχων και δανειοληπτών. Επίσης, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», κυρίως λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών κάθε τραπεζικού συστήματος και των προβλημάτων στις αποτιμήσεις.