Bullying στα σχολεία
Σχολικός εκφοβισμός
Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά ήθελα να θίξω ένα σοβαρό θέμα, μία μάστιγα στην κοινωνία μας. Είναι το bullying στα σχολεία...ένα θέμα στενάχωρο γιατί βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της ταχύτητας και δεν γίνεται τα παιδιά μας να έχουν παλαιολιθικά μυαλά.
Αλλά ας αναλύσουμε το σχολικό εκφοβισμό, συνήθως ορίζεται σε σωματική και λεκτική βία επαναλαμβανόμενη με σκοπό ψυχικό και σωματικό πόνο σε μαθητή ή συμμαθητές.
Τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αναφέρονται περισσότερο από το διαδίκτυο και σε ακραίες περιπτώσεις στις ειδήσεις. Όπως λένε τα ποσοστά ένα στα δύο παιδιά έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα αγόρια συνήθως συμμετέχουν στη σωματική βία ενώ τα κορίτσια σε λεκτική ή ψυχολογική.
Είναι πολλά τα γιατί τα παιδιά αρχίζουν το bullying, όμως οποίο είναι το κύριο αίτιο σε αυτή τη συμπεριφορά είναι το οτιδήποτε διαφορετικό δεν είναι αποδεκτό. Θρησκεία, χρώμα, πρότυπα ομορφιάς, είναι μερικά από τα αίτια που αποτελούν αντικείμενο χλευασμού. Δυστυχώς τα παιδιά συνήθως αντιγράφουν τους γονείς τους, που και η συμπεριφορές τους είναι απαξιωτικές σε άτομα που απλά διαφέρουν.
Στα παιδιά που έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού πέφτει η απόδοσή στα μαθήματα, στη συμπεριφορά είτε στην εμφάνιση. Τα παιδιά αυτά είναι συνήθως εσωστρεφής και απομακρύνονται από όλους. Μπορεί να αποφεύγουν να πηγαίνουν σχολείο χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Πολλές φορές πέφτουν σε κατάθλιψη και δυστυχώς παγκόσμια έχουν γίνει πολλές αυτοκτονία λόγω του σχολικού εκφοβισμού.
Παρά την ενημέρωση στα σχολεία τα φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν. Στην επίλυση του προβλήματος πρέπει να συμμετέχουν και γονείς και εκπαιδευτικοί.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οφείλουν να συμπαρασταθούν και να βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά και να υπάρχει άμεση επικοινωνία αν αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Οι γονείς που τα παιδιά τους έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει να:
-Κουβεντιάσουν μαζί του για το φαινόμενο του bullying και το προτρέψουν να τους μιλήσει για τη δική του εμπειρία.
-Το απενοχοποιήσουν και να του εξηγήσουν ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρεται άσχημα.
-Το επιβραβεύσουν που είχε το θάρρος να τους ανοιχτεί και να τους μιλήσει για αυτό που βιώνει.
-Του ξεκαθαρίσουν τη διαφορά μεταξύ «μαρτυράω» και «ζητώ βοήθεια».
-Δε βάζουν το παιδί σε διαδικασία αντεκδίκησης.
-Ενημερώνουν άμεσα τον διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους ή καθηγητές για να επιληφθούν του ζητήματος.
-Aν χρειαστεί, επικοινωνούν με ένα ψυχολόγο.
Ο γονείς που τα παιδιά τους προκαλούν σχολικό εκφοβισμό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να αναγνωρίζουν το πρόβλημα για μπορέσουν οι ίδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
.
Τέλος όλοι οι γονείς πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να υπερασπίζονται τα παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, διαδραματίζοντας έτσι ενεργά το ρόλο στο να βοηθάνε και αυτά σημαντικά στην αποτροπή του συγκεκριμένου φαινομένου.
Καλή σχολική χρονιά!