Το master plan του Κύκκου Νικηφόρου....Πολλα τα λεφτα
Sunday 17/04/2022

Το master plan του Κύκκου Νικηφόρου....Πολλα τα λεφτα

Το ακριβότερο φιλέτο γης στην Κύπρο σύμφωνα με κτηματομεσίτες, κατέχει η Μονή

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος από χθες μέχρι και τις 12/5/2022 τις αναπτύξεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δρομολογούνται στο ακριβότερο φιλέτο γης στη χώρα, το οποίο ανήκει στο Μετόχι του Κύκκου και γειτνιάζει μ’ αυτό.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που αξιολογείται για την έκδοση πολεοδομικής άδειας, το τεμάχιο αρ. 879 έχει έκταση 331.450 τ.μ. ( μήκος 680 μ. και πλάτος 600 μ.) βρίσκεται στον Δήμο Έγκωμης και θα διαχωριστεί σε 12 οικόπεδα με σκοπό την ανέγερση, μεταξύ άλλων, ενός ξενοδοχείου πολυτελείας, ενός σύγχρονου νοσοκομείου καθώς και κτήριο που θα στεγάσει την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου. Το κόστος του κάθε επιμέρους έργου δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο παρόν στάδιο. Για την ενιαία ανάπτυξη του υπό μελέτη τεμαχίου έχει ετοιμαστεί γενικό χωροταξικό σχέδιο (master plan) με βάση το τοπικό σχέδιο Λευκωσίας και τις επιθυμίες του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου. Η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να γίνει ανεξάρτητα, καθώς ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της δικής του ανάπτυξης.

 

Εντός του υπό ανάπτυξη τεμαχίου υφίστανται ένα κατάστημα-φυτώριο, μια αποθήκη κρασιών, μια αποθήκη λιπασμάτων και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης. Επίσης, το νοτιοανατολικό τμήμα του τεμαχίου χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Εκτός από τις εγκαταστάσεις του κέντρου υγείας, τα υπόλοιπα καταλύματα και κτήρια θα κατεδαφιστούν.

 

Oι αναπτύξεις

Στον προτεινόμενο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που θα αποτελείται από 255 δωμάτια, ιατρικές εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν τμήματα παθολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής-γυναικολογικής χειρουργικής και πρώτων βοηθειών, ενώ η προτεινόμενη χρήση εκπαίδευσης αφορά την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου και θα περιλαμβάνει αίθουσες τελετών και συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, το ολοκληρωμένο έργο αναμένεται να αποτελείται από τις πιο κάτω χρήσεις (βλέπε πίνακα), οι οποίες, θα λειτουργούν ξεχωριστά μεταξύ τους και θα καταλαμβάνουν το αντίστοιχο εμβαδόν γης του υπό μελέτη τεμαχίου:

  • Οικιστική χρήση – εμβαδό γης 62.774 τ.μ.
  • Εμπορική/γραφειακή χρήση – εμβαδό γης 92.071 τ.μ.
  • Τουριστική χρήση – εμβαδό γης 25.733 τ.μ.
  • Αναψυχής – εμβαδό γης 12.155 τ.μ.
  • Ιατρική – εμβαδό γης 28.000 τ.μ.
  • Άλλες χρήσεις – εμβαδό γης 9.942τ.μ. Περιλαμβάνεται το κτήριο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου το οποίο θα φέρει δομημένο εμβαδόν 1.600 τ.μ.
  • Κοινοτικός εξοπλισμός – εμβαδό γης 8.650 τ.μ. Αφορά το Κέντρο Υγείας Έγκωμης το οποίο λειτουργεί από το 2007.

6 χιλιάδες χώροι στάθμευσης

Για πρόσβαση οχημάτων αλλά και πεζών στον υπό μελέτη χώρο θα διαμορφωθούν προσβάσεις επί της λεωφόρου Γεώργιου Γρίβα Διγενή, της λεωφόρου Αγίου Προκοπίου, της λεωφόρου Μακεδονίας και των οδών Νίκου Κρανιδιώτη και Ανδρέα Αβρααμίδη.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει στο σύνολό της μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδίου συνολικά 6.021 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων οι 292 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ.

 

Πηγη:ΠΟΛΙΤΗΣ