Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου…στα αζήτητα!
Tuesday 23/03/2021

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου…στα αζήτητα!

Φαίνεται ότι πάθαμε όπως τον βάτραχο που συνηθίζει το βραστό νερό, ενώ το φυσικό του περιβάλλον είναι το κρύο νερό.

Πολλές δημοσκοπήσεις ρωτούν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας απασχολεί την τελευταία περίοδο και μέσα στις επιλογές δεν υπάρχει καν το σύστημα διακυβέρνησης. Προτείνουν τη διαφθορά, το κυπριακό, το μεταναστευτικό και άλλα.

Τα ίδια θέματα απασχολούν και πολλές συζητήσεις στα κανάλια ή στα ραδιόφωνα.

Χωρίς να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα των πιο κάτω προβλημάτων, απλά ρωτώ, πως επηρεάστηκε στην πράξη, η ζωή μας από τις ατασθαλίες που βλέπουμε να γίνονται στο θέμα διαβατηρίων ή από τα στάδια των συνομιλιών για το κυπριακό ή από τους παράνομους μετανάστες;

Άποψή μου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα διαχρονικά, πρακτικά και καθημερινά τη ζωή μας είναι το κρατικό σύστημα λειτουργίας.

Καθημερινά βιώνουμε την πίεση και την ακρίβεια της ζωής που εν μέρη οφείλεται στο κρατικό σύστημα, ψηλές φορολογίες, ψηλά καύσιμα, ψηλό κόστος ζωής, ανεργία, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις κ.α.

Καθημερινά τρέχουμε να πάρουμε τα παιδιά μας ιδιαίτερα μαθήματα διότι χωρίς αυτά δεν νοείται να τελειώσει κανείς το δημόσιο σχολείο.

Θέλουμε να κάνουμε μία αίτηση για ανεργιακό επίδομα, άδεια ασθενείας, μητρότητας, πατρότητας, σύνταξης ή άλλων ωφελημάτων πρέπει να ακολουθήσουμε απαρχαιωμένες διαδικασίες και να περιμένουμε κανένα 6μηνο για να πληρωθούμε.

Έχουμε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, τρέχουμε να παρακαλούμε, να βάζουμε μέσον για να δούνε το πρόβλημά μας, εάν χρειαστεί δε να πάει κάποιος στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνει δάνειο ή έρανο για να ανταπεξέλθει οικονομικά αφού το κράτος συνήθως είναι απών.

Υπάρχει πρόβλημα ή βία στην οικογένεια και χρειάζεσαι βοήθεια από το γραφείο ευημερίας; Αν είσαι τυχερός ή είναι η σειρά σου ίσως ασχοληθούν μαζί σου.

Θέλεις να κτίσεις σπίτι και θέλεις άδεια οικοδομής, καλύτερα αγόρασε έτοιμο να αποφύγεις τη φασαρία.

Θέλεις να κάνεις ένα δάνειο, πρέπει να το σκεφτείς πολύ καλά ,διότι σύμφωνα με την νέα νομοθεσία σου παίρνουν το σπίτι ενώ εσύ κοιμάσαι.

Υπάρχει χωρισμός σε ζευγάρι με αποτέλεσμα γονικής αποξένωσης του ενός, μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σου, το παιδί έγινε ενήλικας και σε έχει ήδη μισήσει ενώ τα υπόλοιπα του χρόνια θα είναι ασταθή.

Υπάρχει περίπτωση κακοποίησης ή ακόμη σεξουαλικής παρενόχλησης και αναμένεις δικαιοσύνη, μα πόσες υποθέσεις να χειριστεί ο υπάλληλος της εισαγγελίας κάτι θα του ξεφύγει και ο θύτης αθωώνεται.

Έχεις πρόβλημα παράλυσης, πας στην εξεταστική επιτροπή και σε βλέπουν ως απατεώνα.

Έχεις κάποιο πρόβλημα με κάποιον και θέλεις να του κινήσεις αγωγή πρέπει να το σκεφτείς καλά καθότι από την μια το κόστος εκδίκασης αλλά και ο χρόνος εκδίκασης λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τελείωσες τις σπουδές σου και κάθεσαι κυβερνητικές εξετάσεις; Παράλληλα οι γονιοί σου ψάχνουν κάποιον που ξέρει κάποιον για να σε βοηθήσει, το λεγόμενο μέσον.

Τελικά αυτό το “μέσον” γέμισε το κράτος με λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις με αποτέλεσμα η κρατική μηχανή να είναι αντιπαραγωγική και αντιαποδοτική.

Οι ίδιοι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα πετούν αλλά εάν πάνε στον δημόσιο τομέα πέφτει η ταχύτητά τους περίπου στο 50%, γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που φταίει;

Μήπως τα άτομα που έχουν θέσεις κλειδιά, που είναι υπεύθυνοι να διοικούν και να επιβλέπουν δεν έχουν ιδέα τι κάνουν διότι τη θέση την έχουν πάρει με «μέσον»;

Το έχω αναφέρει πολλές φορές, η ρίζα του κακού στην Κύπρο είναι η κουλτούρα που έχουν καλλιεργήσει τα κόμματα, η λεγόμενη κομματοκρατία.

“Σάζει” το κάθε κόμμα τους δικούς του και τελικά έχουν καταστρέψει την Κύπρο. Τα μεγάλα και παλιά κόμματα έχουν γεμίσει τη δημόσια υπηρεσία με δικά τους άτομα Είναι απλό και όλοι το γνωρίζουμε, είναι κοινό μυστικό.

Τα προβλήματα σε όλα τα τμήματα του κράτους παιδεία, οικονομία, υγεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια, αστυνόμευση, ευημερία, κοινωνικές ασφαλίσεις κλπ. επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους μας σχεδόν καθημερινά.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου και η λύση πρέπει να είναι ριζική αλλιώς τίποτα δεν θα αλλάξει. Εάν μία κάμαρη στο σπίτι σου έχει μούχλα, δεν αλλάζεις τις κουρτίνες και τα έπιπλα μόνο, πρέπει να βρεις τους λόγους που έχει μουχλιάσει, να τρίψεις τοίχους και γενικά να κάνεις σωστή και ριζική ανακαίνιση.

Έτσι ακριβώς χρειάζεται και η κυπριακή δημοκρατία, αφού όλοι παραδέχονται τη σήψη και τη διαφθορά τότε η λύση είναι η ανοικοδόμηση του συστήματος λειτουργίας σε άλλες βάσεις.

Ας κάνουμε μια έρευνα ποια κράτη έχουν τα καλύτερα συστήματα λειτουργίας, ας μελετήσουμε ποιος συνδυασμός μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο και να αρχίσουμε τη μετάλλαξη ή ας καλέσουν τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους σε ένα διάλογο και καταιγισμό ιδεών με αντικείμενο πως να γίνει το τμήμα τους ποιο αποδοτικό, είμαι σίγουρος θα ακουστούν πολλές ιδέες, αλλά πότε σε αυτό το κράτος ρωτήθηκαν οι υφιστάμενοι ή ακόμη και οι απλοί πολίτες;

Αφού γίνουν οι σωστές μελέτες, κάθε υπουργείο με τη σειρά, να κάνει ριζική αλλαγή στο σύστημα λειτουργίας με σκοπό η κρατική μηχανή να γίνει πιο αποδοτική, πιο οικονομική και συνάμα πιο φιλική προς τον πολίτη.

Μόνο έτσι θα επέλθει η πραγματική αλλαγή και θα νιώσει ο πολίτης ότι το κράτος τον σέβεται και πιθανόν να το σεβαστεί και εκείνος.

Το πιο πάνω άρθρο γράφτηκε από τον κ. Αναστάσιο Κυριάκου Σιακαλλή, υποψήφιο Βουλευτή Επαρχίας Αμμοχώστου με το κίνημα "Ανεξάρτητοι