Αφιέρωμα Αλ Έρτερ Ο ανίκητος ρίπτης
Thursday 29/02/2024

Αφιέρωμα Αλ Έρτερ Ο ανίκητος ρίπτης

Σήμερα έχουμε το αφιέρωμά μας στον μυθικό αμερικανό ρίπτη Αλ Έρτερ που αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί κυριαρχούν στην σφαίρα έχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 20 χρυσά,21 ασημένια και 12 χάλκινα μετάλλια.

Κάποτε κυριαρχούσε και στον δίσκο.

Όλα αυτά όμως όσον αφορά τον δίσκο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960.Από τότε άλλαξαν τα πράγματα και οι αθλητές της ΕΣΣΔ,της Λιθουανίας και της Γερμανίας αναρριχήθηκαν στην κορυφή υποσκελίζοντας τους Αμερικανούς.

Οι Αμερικανοί όμως έβγαλαν τον καλύτερο ρίπτη όλων των εποχών που έμεινε στην ιστορία και ίσως αυτό να τους έφτανε αφού μετά από αυτόν σταμάτησαν να βγάζουν μεγάλους δισκοβόλους.Το όνομα αυτού είναι Αλ Έρτερ.

Γεννήθηκε στην Αστόρια των ΗΠΑ στις 19/9/1936 και είχε γερμανική καταγωγή.

Ήταν αθλητής αγώνων και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ουδέποτε νίκησε στα τράιαλς των ΗΠΑ αλλά και ποτέ δεν ήτανε το πρώτο φαβορί.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην αρχή της καριέρας του ξεκίνησε ως σπρίντερ αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στο αγώνισμα της δισκοβολίας για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια από το 1956 έως το 1968.

Το 1956 πήρε το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με επίδοση 56.36 που ήταν ολυμπιακό ρεκόρ.Δεύτερος ήταν ο επίσης Αμερικανός Φόρτουν Γκόρντιεν με 54.81 και τρίτος ο Ντες Κοχ επίσης από την Αμερική με 54.40.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ρώμη οι τρεις πρώτοι του βάθρου ήταν και πάλι Αμερικανοί,αλλά ο Αλ Έρτερ ήταν ο πρώτος από όλους παίρνοντας το χρυσό με επίδοση 59.18 που ήταν και πάλι νέο ολυμπιακό ρεκόρ.Δεύτερος ήταν ο Ρινγκ Μπάμπκα με 58.02 και τρίτος ο Ντικ Κόχραν με 57.16.

Το 1964 στο Τόκιο ο Αλ Έρτερ ήταν και πάλι πρώτος με νέο ολυμπιακό ρεκόρ[61 μέτρα]με δεύτερο τον Τσεχοσλοβάκο Λούντβικ Ντάνεκ με 60.52 και τρίτο τον Αμερικανό Ντέιβ Γουέι με 59.49.

Το 1968 στο Μέξικο ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέκτησε και πάλι το χρυσό μετάλλιο και πάλι με ολυμπιακό ρεκόρ με επίδοση 64.78 με δεύτερο τον Ανατολικογερμανό Λόταρ Μίλντε που πέτυχε επίδοση 63.08 και τρίτον τον Τσεχοσλοβάκο Λούντβικ Ντάνεκ που σημείωσε επίδοση 62.92.

Το 1976 στα σαράντα του χρόνια και ενώ συνοδευόταν από τον πρόσφατο χωρισμό του επιλέχτηκε από την αμερικανική ομάδα να στελεχώσει την ομάδα για το αγώνισμα του δίσκου και να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ.Όμως ένας τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή.

Το πιο εκπληκτικό της καριέρας του μετά τα τέσσερα ολυμπιακά του χρυσά μετάλλια ήταν η βολή που πέτυχε στα 44 του χρόνια στα 69 μέτρα και 46 εκατοστά που έμελλε να είναι και η καλύτερη της καριέρας του.

Πέθανε στις 1/10/2007 από καρδιακό επεισόδιο.