Διατροφή, Άγχος και Ψυχολογία

Διατροφή, Άγχος και Ψυχολογία

Δίχως καμία αμφιβολία ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι αρκετά απαιτητικός τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Καλούμαστε καθημερινά να αντεπεξέλθουμε σε υποχρεώσεις, επαγγελματικές απαιτήσεις αλλά και οικογενειακά θέματα δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα που προκαλεί άγχος και επηρεάζει την ψυχολογία μας δυσάρεστα. 

Η επίδραση της διατροφής
Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στις επιστημονικές μελέτες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ διατροφικών προτύπων και ψυχικών καταστάσεων. 
Η μη βέλτιστη διατροφή έχει εμπλακεί στην υποκείμενη παθολογία των διαταραχών της συμπεριφοράς και μπορεί να εμποδίσει τη θεραπεία και την ανάρρωση. Έτσι, η βελτιστοποίηση της διατροφικής κατάστασης θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία για αυτές τις διαταραχές και είναι πιθανότατα σημαντική για την πρόληψη.
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο κοινή ομάδα ψυχικών διαταραχών. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη και εξέλιξη ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.


Συμπεράσματα ερευνών
Τόσο οι συγχρονικές όσο και οι διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κάποιος ακολουθεί δυτική ή εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αναπτύξει ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος. Αντίθετα, όσο περισσότερο κάποιος ακολουθεί μια μεσογειακή διατροφή, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την ανάπτυξη ψυχικής διαταραχής. 
Μελέτες και αναλύσεις δεδομένων αποκάλυψαν συσχέτιση μεταξύ λιγότερου άγχους και περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, θερμιδικού περιορισμού, κατανάλωσης πρωινού, κετογονικής δίαιτας, συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών ευρέως φάσματος, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σεληνίου, προβιοτικών και σειρά φυτοχημικών. 

Ποιες τροφές επιλέγουμε

 Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ ατόμων που εφάρμοσαν μεσογειακού τύπου διατροφή και ατόμων φτωχής διατροφικά καθημερινότητας, βρέθηκε πως οι πρώτοι είχαν μια πιο ψυχολογικά υγιή καθημερινότητα. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως η κατανάλωση και αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων και μεγαλύτερης ποικιλίας λαχανικών, βοηθάει και ενισχύει την ψυχική υγεία. 

Ποιες τροφές αποφεύγουμε
Η ανάλυση αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων άγχους και διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ανεπαρκούς τρυπτοφάνης και διατροφικής πρωτεΐνης, υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων και «ανθυγιεινών» διατροφικών προτύπων .  Οι συνέπειες μιας κακής διατροφής επηρεάζουν επίσης την αύξηση ασθενειών όπως η παχυσαρκία. Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη είναι συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, οδηγώντας στη θεωρία ότι οι αγγειακές βλάβες μπορεί να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη άνοιας και ψυχιατρικών παθολογιών.
Επομένως αποφεύγουμε τροφές όπως σοκολάτες, πατατάκια, γλυκών και γενικότερα ανθυγιεινών σνακ. Κάτι επίσης σημαντικό που θα ωφελήσει την ψυχική μας υγεία είναι η μείωση κρέατος/κοτόπουλου αλλά και η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με ολικής άλεσης.


Βιβλιογραφία

The role of diet and nutrition on mental health and wellbeing | Proceedings of the Nutrition Society | Cambridge Core 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959972/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32447382/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29215971/