Δικηγόροι σε σύνταξη θα ντυθούν δικαστές
Monday 11/07/2022

Δικηγόροι σε σύνταξη θα ντυθούν δικαστές

οι υποθέσεις που καθυστερούν για εκδίκαση πέραν των δύο ετών, προσεγγίζουν τις 50.000.

Την εισήγηση όπως συνταξιούχοι δικηγόροι των τελευταίων πέντε ετών αλλά και νομικοί με πολυετή πείρα διοριστούν δικαστές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες αστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, υπέβαλε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. 

 

O πρόεδρος των δικηγόρων δρ Χρίστος Κληρίδης, πρόσφατα αντιπροσωπεία του Συλλόγου υπό τον ίδιο, συναντήθηκε με τον πρώην δικαστή Στέλιο Ναθαναήλ, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Φεβρουάριο του 2022 ως διαχειριστής των υποθέσεων που καθυστερούν (backlog). Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έχοντας υπόψη ότι ενδεχομένως οι υποθέσεις που καθυστερούν για εκδίκαση πέραν των δύο ετών, προσεγγίζουν τις 50.000. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, έγινε εισήγηση να ενισχυθεί το δικαστικό Σώμα με συνταξιούχους δικηγόρους των τελευταίων πέντε ετών, όπως επίσης και με δικηγόρους που διαθέτουν πείρα πέραν των 30 ετών, για να διοριστούν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ασκούν δικαστικά καθήκοντα για διεκπεραίωση εκκρεμουσών υποθέσεων. Όπως εξήγησε, οι δικαστές αυτοί θα επιληφθούν διαφόρων ειδών διαδικαστικά θέματα, τα οποία σε άλλες χώρες χειρίζονται οι λεγόμενοι masters, οι οποίοι είναι μεν δικαστές αλλά δεν εκδικάζουν την ουσία των υποθέσεων και προχωρούν με την επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, έτσι που η υπόθεση να παραδίδεται έτοιμη σε δικαστή, ο οποίος θα εκδικάσει την ουσία της. Ζητήθηκε επίσης πριν την επιλογή των ονομάτων να γίνει διαβούλευση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. 

 

Επίσης, οι δικηγόροι έχουν εισηγηθεί και την παραπομπή μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε διαιτησία για επίλυση στο Κέντρο Διαιτησίας του Συλλόγου, όπως και άλλων υποθέσεων σε διαμεσολάβηση, έχοντας κατά νου την πρακτική των τελευταίων ετών, όπου ένα μεγάλο ποσοστό (90%) υποθέσεων συμβιβάζονται πριν ξεκινήσει η εκδίκασή τους. Η σκέψη είναι αυτές οι υποθέσεις που σήμερα παραμένουν κλειστές να αχθούν είτε σε masters είτε σε recorders (συνταξιούχων δικαστών ή δικηγόρων) και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες που θα οδηγήσουν στον συμβιβασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλή πιθανότητα να ξεκινήσει η εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων και να αποδεσμευτούν οι δικαστές να εκδικάζουν τις τρέχουσες υποθέσεις. Ο κίνδυνος που υπάρχει, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί backlog πάνω στο backlog και θα έχουμε ένα φαύλο κύκλο. 

Οι δικηγόροι έχουν εισηγηθεί ακόμα για τις οδηγίες που πρέπει να δίνονται ώστε να μην αναβάλλονται οι υποθέσεις, όπως και για μικρού ύψους απαιτήσεις αυτές να εκδικάζονται συνοπτικά. Οι εισηγήσεις αυτές φαίνεται να έχουν γίνει αποδεκτές, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εξεύρεση χώρων για εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Ήδη, στα Δικαστήρια της Λευκωσίας δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες και γραφεία δικαστών. Όπως παρατήρησε ο κ. Κληρίδης, έχουν εισηγηθεί άλλους χώρους για να στεγαστούν οι νέοι δικαστές, όπως η απαλλοτρίωση ενός χώρου στη Λευκωσία για να στεγαστούν τα δικαστήρια εκεί. 

Στο πρώην ξενοδοχείο Φιλοξενία θα στεγαστούν οι εφτά νέοι δικαστές (πέντε του Εμπορικού Δικαστηρίου και δύο του Ναυτοδικείου) που θα προσληφθούν σύντομα. Επίσης, θα στεγαστούν οι 16 νέοι δικαστές του Εφετείου, που θα δημιουργηθεί με την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. 

 

 

Πηγη:Φilenews