Saturday 18/02/2023
Έφτασαν στα όριά τους όλες οι ΜΕΘ παγκυπρίως
Αιτία, οι εποχιακές λοιμώξεις οι οποίες οδηγούν στην ΜΕΘ μεγάλο αριθμό πολιτών και κυρίως ηλικιωμένους.
Με την ψυχή στο στόμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παγκυπρίως είναι υπερπλήρεις ή λειτουργούν σε οριακή κατάσταση ενώ στο δημόσιο, όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, όταν παραστεί ανάγκη, ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, και παραμένουν σε θαλάμους μέχρι που να ελευθερωθεί κάποια κλίνη σε Μονάδα και να μεταφερθούν.
Αιτία, οι εποχιακές λοιμώξεις οι οποίες οδηγούν στην ΜΕΘ μεγάλο αριθμό πολιτών και κυρίως ηλικιωμένους. Η γήρανση του πληθυσμού και οι συννοσηρότητες που αυτή συνεπάγεται, και οι πολλές, περίπλοκες και σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που καθημερινά διενεργούνται στα νοσηλευτήρια του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, οι ΜΕΘ στον δημόσιο τομέα είχαν φθάσει σχεδόν το 100% της πληρότητας τους. Το ίδιο συνέβαινε και στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενημέρωσαν, ότι διέθεταν μια ή καμία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ.
«Η ανάγκη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει η Κύπρος είναι τεράστια», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης. «Εδώ και χρόνια προειδοποιούμε ότι πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός, να υπολογιστούν σωστά οι ανάγκες και να προχωρήσουμε σε δημιουργία κλινών ΜΕΘ διότι το πρόβλημα, που διεθνώς παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, πλέον υπάρχει μόνιμα και στην Κύπρο». Από τη μια, εξήγησε, «αυτή την εποχή έχουμε τις εποχιακές λοιμώξεις. Αυτό ίσως να μην είναι κάτι μόνιμο αλλά έχουμε συνεχώς, τις συννοσηρότητες. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, οι άνθρωποι όσο ζουν περισσότερο, τόσο περισσότερες ανάγκες έχουν. Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην Κύπρο διενεργούνται σοβαρές και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες συνεπάγονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, είτε προληπτικά, είτε επειδή υπάρχει λόγος». Όλα αυτά, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, «πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, να κάτσουμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε, και να καταλήξουμε σε ένα σχεδιασμό που να είναι ασφαλής και να καλύπτει τις ανάγκες μας».
Στον ιδιωτικό τομέα, χθες στις 3 το απόγευμα, οι ΜΕΘ σε Απολλώνειο νοσοκομείο, Αρεταίειο νοσοκομείο και νοσοκομείο Mediterranean, ήταν υπερπλήρεις. «Κατά διαστήματα ελευθερώνεται μια κλίνη αλλά με την πάροδο μερικών ωρών, καταλαμβάνεται εκ νέου»
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «όλες οι ΜΕΘ πλησίαζαν το 100% της πληρότητας τους με κάποιες να είναι υπερπλήρεις».
«Ως ΟΚΥπΥ, έχουμε αυξήσει σημαντικά τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε. Προηγουμένως, το νοσοκομείο Λευκωσίας διέθετε 17 κλίνες, τώρα διαθέτει 33. Στο νοσοκομείο της Λεμεσού, είχαμε 8 κλίνες, τώρα έχουμε 15, ενώ λειτούργησε κλειστή ΜΕΘ και στο νοσοκομείο της Λάρνακας με άλλες 10 κλίνες». Η επιχειρησιακή ομάδα του ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Χαριλάου, «βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση».
Κληθείς να σχολιάσει περίπτωση ασθενούς ο οποίος ενώ ήταν διασωληνωμένος χθες, νοσηλευόταν σε απλό θάλαμο και όχι σε ΜΕΘ, ο κ. Χαριλάου εξήγησε ότι, «σε κάποιες περιπτώσεις, και όταν δεν υπάρχει ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, ο ασθενής διασωληνώνεται και μεταφέρεται προσωρινά και με όλα τα μέτρα ασφάλειας σε απλό θάλαμο μέχρι που να έχουμε διαθέσιμη κλίνη. Είναι μια πρακτική που δεν εφαρμόζεται μόνο από τον ΟΚΥπΥ και δεν εφαρμόζεται βεβαίως μόνο στην Κύπρο».
Πηγη:Φilenews