Ελεύθερη κατάδυση με πολλά μετάλλια…
Πως από χόμπι κατέληξε στον πρωταθλητισμό και στα μετάλλια - συνέντευξη με την Μαρία Σιττή
Η Κύπρος, είναι αναμφίβολα ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για καταδύσεις, καθώς διαθέτει πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες εντός και εκτός νερού, καθαρά νερά, τεχνητούς υφάλους, σπήλαια, σήραγγες και απομεινάρια ναυαγίων. Σημαντικότερο αυτών, το «Zηνοβία», όπου συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου. Στο νησί μας υπάρχουν άνω των 50 εγκεκριμένων κέντρων εκπαίδευσης και προσφέρονται καλές υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και συνθήκες ασφαλείας.
Ο ΚΟΤ υπολογίζει ότι πάνω από 50 χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται ολόχρονα την Κύπρο, ειδικά για καταδύσεις, αφήνοντας ένα πολύ σημαντικό εισόδημα στον τόπο, καθώς ως άθλημα θεωρείται ακριβό.
Η ελεύθερη κατάδυση είναι η πιο φυσική και απλή μέθοδος για να επισκεφτεί κανείς τον υποθαλάσσιο κόσμο. Είναι επίσης ένα άθλημα ιδιαίτερα απαιτητικό και με υψηλό επίπεδο δυσκολίας, καθώς χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, συχνή εξάσκηση, καλό εξοπλισμό ενώ ταυτόχρονο είναι και κοστοβόρο.
Ο δύτης καταδύεται σε άπνοια, κρατώντας δηλαδή την αναπνοή του, από την στιγμή που αφήνει την επιφάνεια και βυθίζεται, μέχρι την στιγμή που επιστρέφει στην επιφάνεια. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές βάθους στις διάφορες κατηγορίες έχουν πραγματοποιήσει βουτιές πέραν των 125 μέτρων με μία μόνο αναπνοή! Ο μεγάλος αθλητής Alexey Molchanov και κύριος εκπρόσωπος του αθλήματος πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο βουτιά στα 129 μέτρα διάρκειας 3 λεπτών και 50 δευτερολέπτων το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ βάθους στην κατηγορία σταθερά βάρη με πέδιλα.
Για τις ομορφιές, τις δυσκολίες, αλλά και για το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης γενικότερα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Μαρία Σιττή, η οποία ξεκίνησε την ελεύθερη κατάδυση εντελώς τυχαία πριν από δυο χρόνια και είναι σήμερα παγκύπρια πρωταθλήτρια και κάτοχος χρυσών μεταλλίων σε αγώνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Μαρία, πως μια επαγγελματίας όπως εσένα που εξασκεί ένα απαιτητικό επάγγελμα, αυτό της οδοντιάτρου αποφασίζει παράλληλα να ασχοληθεί με το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης σε επίπεδο πρωταθλητισμού; Ποια τα συναισθήματα σου σε σχέση με αυτό το δίπτυχο;
Αφορμή για την απόφαση αυτή απετέλεσε η μεγάλη μου ανάγκη και ταυτόχρονα η επιθυμία μου για μια δυναμική απόδραση από τη ρουτίνα, την πίεση και τις υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας μου ως οδοντιάτρου, καθώς και το κρυφό μου απωθημένο για εξοικείωση με το θαλάσσιο κόσμο.
Σεπτέμβριο του 2015, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης με διακαή επιθυμία, τη γνωριμία και τη εξερεύνηση του απέραντου γαλάζιου. Μοναδικός εξοπλισμός μου στον τότε χρόνο, ένα ζευγάρι πέδιλα και μια μάσκα.
Πρώτος στόχος για ολοκλήρωση της πρώτης βαθμίδας ήταν τα 10 μετρά. Μετά τα 10 πρώτα επεδίωξα τα 15, μετά τα 15, τα 20 και κάπως έτσι ολοκληρώνοντας το πρώτο επίπεδο βρέθηκα σήμερα να βουτώ στα 45 μετρά και να έχω ολοκληρώσει και την τέταρτη βαθμίδα ελεύθερης κατάδυσης.
Πολύ σύντομα από την πρώτη μου επαφή με το κεφάλαιο «ελεύθερη κατάδυση», ένιωσα ότι αυτό θα ήταν μόνο η αρχή.
Αποφάσισα λοιπόν να κινηθώ πιο στοχευμένα. Τότε ήταν η χρονική στιγμή που αναζήτησα προπονητή για εντατικές και μεθοδικές προπονήσεις σε πισίνα και θάλασσα.
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης βαθμίδας βρέθηκα στη Λεμεσό όπου γνωρίστηκα με τον σημερινό μου προπονητή θάλασσας κ Σάββα Σάββα. Πρόκειται για ένα άρτια εκπαιδευμένο προπονητή ελεύθερης κατάδυσης, καθώς και παλαιότερο ενεργό αθλητή, ο όποιος με ανέλαβε ως μαθήτρια του τον Απρίλιο του 2016 και σε χρονικό διάστημα 6 μηνών με οδήγησε στο βάθρο των μεταλλίων. Δύο παγκύπρια ρεκόρ στους Παγκύπριους Αγώνες της AIDA Κύπρου (Association Internationale pour le Dévelopement de l'Apnée) τον Οκτώβριο του 2016, στην πρώτη μου συμμετοχή σε επίσημο αγώνα στα 40 μετρά στην κατηγορία σταθερά βάρη με πέδιλα καθώς και μια βουτιά στα 40 μέτρα και πάλι, στην κατηγορία ελεύθερης βύθισης.
Παράλληλα με τις προπονήσεις τα σαββατοκύριακα στη θάλασσα, στην καθημερινότητα μου εντάχθηκε και η προπόνηση πισίνας, η οποία υποβοηθά τις επιδόσεις στη θάλασσα και ταυτόχρονα προετοιμάζει τον αθλητή για τα επονομαζόμενα αγωνίσματα πισίνας.
Η δραστηριοποίηση μου στο χώρο της ελεύθερης κατάδυσης, μου προσέφερε απίστευτη ικανοποίηση, ενέργεια καθώς και κίνητρο για να προχωρήσω και να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο στο πεδίο του αθλητισμού, με τον οποίο ναι μεν ασχολούμαι ερασιτεχνικά αλλά με μεγάλη αφοσίωση και πειθαρχία. Ήταν η πρώτη χρονιά μετά την αποφοίτηση μου από την Οδοντιατρική σχολή Βουδαπέστης, όπου δουλειά και ελεύθερος χρόνος ήταν σε ισορροπία και αρμονία με τα θέλω και τον εσωτερικό μου κόσμο.
Συμμετείχες και σε αγώνες Δυναμικής Άπνοιας. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το αγώνισμα καθώς και για τις μέχρι τώρα αγωνιστικές σου συμμετοχές.
Η δυναμική άπνοια στην πισίνα, είναι το αγώνισμα κατά τη διάρκεια του οποίου, ο αθλητής με μια αναπνοή κολυμπά υποβρυχίως σε οριζόντια διαδρομή με σκοπό να καλύψει όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση.
Η πρώτη μου συμμετοχή στο αγώνισμα Δυναμικής Άπνοιας με πέδιλα σε πισίνα, ήταν στις 22 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα στην διοργάνωση της σχολής ONEBREATH του προέδρου της AIDA Ελλάδος κ. Δημήτρη Κούμουλου και σημερινού μου προπονητή πισίνας. Για την επίδοση μου στον αγώνα στην Αθήνα, στα 128 μέτρα σε πισίνα μήκους 25 μέτρων, μου απονεμήθηκε το ασημένιο μετάλλιο ενώ δυο μήνες μετά, στη διοργάνωση TRIPOLI APNEA COMPETITION μου απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο για την επίδοση των 150 μέτρων σε πισίνα 50 μέτρων.
Οι προπονήσεις συνεχίστηκαν δυναμικά, ο πιεστικός ρυθμός τους άρχισε να γίνεται ομολογουμένως αισθητός και οι απαιτήσεις όλο και ανέβαιναν. Περί τον Μάιο 2017 σε μια συμμετοχή μου στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Άπνοιας της CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) - πραγματοποίησα την επίδοση των 159 μέτρων με διπλά πέδιλα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας. Για την επίδοση αυτή, η οποία απετέλεσε νέο παγκύπριο ρεκόρ, μου απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ταυτόχρονα με κατέταξε 6η σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τις επιδόσεις του έτους 2017.
Το 2017 όμως επιφύλασσε άλλη μια μεγάλη έκπληξη! Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη χρονιά με εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άπνοιας της CMAS το οποίο έλαβε χώρα στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας τον περασμένο Ιούνιο. Στο εν λόγω πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα έτυχα της μεγάλης τιμής να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο αγώνισμα δυναμικής άπνοιας με διπλά πέδιλα στην κατηγορία γυναικών. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία τόσο από πλευράς προετοιμασίας και απαιτήσεων όσο και από πλευράς πίεσης, δεδομένου του ότι σε αυτήν συμμετείχαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι του αθλήματος πανευρωπαϊκώς.
Τόσο για την συμμετοχή μου στη διοργάνωση αυτή όσο και για την κατάταξη μου στην ευρωπαϊκή δεκάδα νιώθω ευγνώμων. Ευγνώμων γιατί από τη μια μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω την ένταση, την πίεση και την σκληρή προσπάθεια που προϋποθέτει η συμμετοχή και μόνο σε αγώνες αυτού του βεληνεκούς και από την άλλη για το πολύ στενό φλερτ με τα όρια και τις αντοχές μου, που πολλές φορές με έφεραν κοντά στην ολική κατάρρευση.
Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η απόλυτη εμπειρία, η απόλυτη πρόκληση, η απόλυτη δοκιμασία. Ένα crash test δυνατοτήτων και σθένους από το οποίο γύρισα πίσω διαφορετική και περήφανη! Κάπου εδώ θα ήθελα να πω και ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο που μόχθησε, προσπάθησε και αγωνιούσε μαζί μου.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια όσον αφορά την ελεύθερη κατάδυση;
Πρώτιστος στόχος είναι η προώθηση της ελεύθερης κατάδυσης στο νησί μας και η προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων αθλητών στον κόσμο του απέραντου γαλάζιου. Από πλευράς μου οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, θα τεθούν νέοι στόχοι και θα ξεκινήσουν εκ νέου οι σκληρές προετοιμασίες για επίτευξη των πρώτων...
