Έτσι θα ελέγχουν τις εταιρείες-πρατήρια για αισχροκέρδεια στα καύσιμα
Wednesday 29/06/2022

Έτσι θα ελέγχουν τις εταιρείες-πρατήρια για αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Πώς καθορίζονται σήμερα οι τιμές

Στην αγορά υπηρεσιών για την υποβολή νέας μεθοδολογίας και μηχανογραφημένου πλαισίου για την αξιολόγηση των τιμών των πετρελαιοειδών προχώρησε τo Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αιτία αποτέλεσαν οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον τομέα της εμπορίας και της λειτουργίας των εταιρειών εισαγωγής πετρελαιοειδών, αφενός, με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, και αφετέρου, η χρήση του βιοκαυσίμου.

 

Όπως αναφέρει σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, το νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των τιμών των πετρελαιοειδών παραδόθηκε στο υπουργείο στις 15/2/2022 και στην παρούσα φάση διενεργούνται δοκιμαστικές καταχωρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, πρόκειται για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα στο οποίο εισάγονται καινοτόμα στοιχεία. Η κοστολόγηση των προϊόντων της κάθε εταιρείας καυσίμων στηρίζεται στην πολιτική που ακολουθεί, παρέχεται η δυνατότητα ανάμειξης προϊόντων και η δημιουργία τελικών προϊόντων, αυξάνεται η αυτοματοποίηση, παράγονται συγκεντρωτικοί πίνακες για αναλύσεις και συγκρίσεις κ.ά. Ακόμη μία διαφοροποίηση του νέου πλαισίου από το υφιστάμενο είναι ότι προσομοιώνει τις συναλλαγές των εταιρειών (κάθε εισαγωγή/αγορά, μεταφορές στα πρατήρια, αγοραπωλησίες μεταξύ εταιρειών, αναπροσαρμογές αξίας και ποσοτήτων) για κάθε ένα από τα τρία προϊόντα που τυγχάνουν παρακολούθησης, δηλαδή βενζίνη 95 οκτανίων, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

 

 

Το υφιστάμενο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων βασίστηκε στην έκθεση της Grant Thornton, με βάση την οποίαν ακολουθείται η εξής διαδικασία από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας:

• Επικαιροποιεί τους υπολογισμούς των άμεσων και έμμεσων δαπανών και του κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών.
• Καθορίζει τις αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ της προβλεπόμενης και πραγματικής χονδρικής τιμής πώλησης.
• Συλλέγει και καταγράφει πληροφορίες αναφορικά με τα φορτία και τα αποθέματα των εταιρειών πετρελαιοειδών.
• Μέσω του λογισμικού κοστολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου ετοιμάζει πρόβλεψη της χονδρικής τιμής που αναμένεται να προκύψει από κάθε φορτίο.

 

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ετοιμάζει και παρακολουθεί:

• Διεθνείς δείκτες τιμών των πετρελαιοειδών και συσχετίζει τη μεταβολή τους με τη μεταβολή των τιμών στην Κύπρο.
• Αποδεκτές αποκλίσεις λιανικού που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία που λαμβάνονται καθημερινά από το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών πετρελαιοειδών το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

 

Πώς καθορίζονται σήμερα οι τιμές

Οι συντελεστές που καθορίζουν τις τιμές των καυσίμων σήμερα στην Κύπρο είναι οι εξής:

• Μέση σταθμισμένη τιμή αποθέματος.
• Λιμενικά – εκτελωνιστικά έξοδα.
• Κόστος πρόσθετων (π.χ. βιοκαυσίμου για πετρέλαιο κίνησης).
• Φόρος κατανάλωσης.
• Χρέωση ΚΟΔΑΠ.
• Έξοδα εταιρείας ανά λίτρο.
• Κέρδος εταιρείας ανά λίτρο.

 

Πρόκειται για λάθος εντύπωση

Οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος. Η μεταφορά των φορτίων γίνεται εξ ολοκλήρου δια θαλάσσης, με τον ανάλογο χρόνο που χρειάζεται μέχρι και την εκφόρτωσή τους στο Βασιλικό. Για τους πιο πάνω λόγους, οι μεταβολές των τιμών δεν μπορούν να προσδιοριστούν σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Καραγιώργη να επισημαίνει εμφαντικά στην επιστολή του ότι «υπάρχουν δύο μελέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου και μία μελέτη της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού που διερευνούν το κατά πόσο οι τιμές των πετρελαιοειδών αυξάνονται γρήγορα σε περιόδους αυξήσεων του κόστους εισαγωγής και μειώνονται αργά σε περιόδους μειώσεων του κόστους εισαγωγής, φαινόμενο γνωστό ως ‘Rockets and Feathers’, δηλαδή την κατάσταση όπου οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλος (rocket) και πέφτουν σαν φτερό (feather), χωρίς όμως να αποδεικνύεται η διαδεδομένη αυτή εντύπωση».

 

Σύγκριση με τιμές στην ΕΕ

Το Υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί το επίπεδο τιμών πετρελαιοειδών στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο περιλαμβάνει τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών. Αξιολογώντας το σύνολο των εβδομαδιαίων δελτίων επισκόπησης τιμών πετρελαιοειδών που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει ο μέσος όρος των λιανικών τιμών καυσίμων μεταξύ Κύπρου και ΕΕ.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, οι επιδόσεις της Κύπρου κατά το έτος 2022 σε σχέση με το 2021 είναι ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, κατά το 2021, η κατάταξη της Κύπρου με φόρους, δηλαδή οι τιμές της σε λιανικό επίπεδο, ήταν 6η, 15η, 12η φθηνότερη για τη βενζίνη 95 οκτανίων, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης αντίστοιχα, ενώ για το 2022 με τις σημαντικές αυξήσεις των διεθνών τιμών κατατάσσεται 6η, 8η, 6η αντίστοιχα. Επιπλέον, υπολογίζοντας τη μεταβολή του μέσου όρου λιανικών τιμών στην ΕΕ27 τα δύο αυτά έτη, η ΕΕ27 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 21,1% στη βενζίνη 95 οκτανίων, ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 18,08%. Υπολογίζοντας τη μεταβολή του μέσου όρου λιανικών τιμών για το πετρέλαιο κίνησης, η ΕΕ27 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 29,74%, ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 25,74%.

 

Δέον να σημειωθεί ότι στις 8/3/2022 εφαρμόστηκε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Γεγονός που ανέκοψε το πρώτο κύμα αυξήσεων. Σημειώθηκαν και μειώσεις τιμών στη βενζίνη 95 οκτανίων, δυστυχώς, όμως, για μικρό διάστημα, καθώς συνεχίστηκαν οι διεθνείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων ως απότοκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Πηγη:www.politis.com.cy