Κανέλα:
Οι Βασικές Διαφορές της Κανέλας Κεϋλάνης και Κασσίας
Η Κανέλα προέρχεται από το αειθαλές δέντρο το οποίο ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα και είναι ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο.
Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές μπαχαρικό, μετά το μαύρο πιπέρι, σε Ευρώπη και Αμερική!
Η αγγλική λέξη Cinnamon που βεβαιώνεται στα αγγλικά από τον 15ο αιώνα, προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό «κιννάμωμον» (kinnámōmon (αργότερα kínnamon), μέσω των ενδιάμεσων μορφών των Λατινικών και των Μεσαιωνικών Γαλλικών. Η Ελληνική με τη σειρά της το είχε δανειστεί από τη Φοινικική γλώσσα, η οποία θα ήταν παρόμοια με τη σχετική στα Εβραϊκά qinnamon. Το όνομα cassia (κασσία), καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλική γλώσσα γύρω στο 1000 μ.Χ.
Οι αναφορές που έχουμε αναφορικά με τη χρήση της κανέλας εκτείνονται και στη αρχαία Αίγυπτο όπου εκεί χρησιμοποιείτο η κανέλα ως αρωματικό μέσα κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης.
Η κανέλα συναντάται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ ξεχωρίζει η κανέλα Κεϋλάνης, για την ποιότητά της! Φαίνεται να καταναλώνεται από το 2000 π.Χ. στην Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν και αναφορές γι’ αυτή σε πολύ παλαιότερα έγγραφα! Η κανέλα αποτελούσε συχνά στις μεσογειακές χώρες στην αρχαιότητα, συστατικό σε διάφορες αλοιφές, ενώ πολλοί χαρακτήριζαν το άρωμά της ως το καλύτερο και το ακριβότερο. Τα τότε χρόνια αποτελούσε εξαιρετικό δώρο για βασιλιάδες, καθώς δεν ήταν εύκολο κανείς να την προμηθευτεί.
Στο Μεσαίωνα, πολλοί γιατροί την χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο, το βήχα, τη δυσπεψία, αλλά και την αρθρίτιδα.
Αξιοσημείωτος είναι και ο πόλεμος της Κανέλας, όταν το 1640 οι Ολλανδοί κατέλαβαν το λιμάνι της Κεϋλάνης και πολύ γρήγορα ανέλαβαν το εμπόριο και τα κέρδη του μπαχαρικού. Αργότερα, το 1796 εμφανίστηκαν οι Βρετανοί που κατάφεραν να πάρουν την κανέλα στα χέρια τους!
Στη διατροφή μας, αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή, χρησιμοποιείται για γλύκες, αλλά και αλμυρές παρασκευές και είναι παραδοσιακό στοιχείο της ανατολίτικης κουζίνας, έχοντας επηρεάσει πολύ και την ελληνική. Πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά ωστόσο, αν θέλαμε να την κατατάξουμε βάσει της θρεπτικής της αξίας, θα τη βρίσκαμε στην κορυφή των μπαχαρικών Αποτελεί αγαπημένο μπαχαρικό και κατέχει περίοπτη θέση σε πολλές κουζίνες του κόσμου, αγαπημένη μυρωδιά της γλυκιά και πικάντικη συνάμα.
Στην κορυφή της Πολίτικης Κουζίνας κατέχει «η Βασίλισσα», η κανέλα.
«Η κανέλα φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τους κάνει να κοιτάζονται στα μάτια».
Πολύ συχνά τα δυο αυτά μπαχαρικά συγχέονται και ειδικά όταν είναι σε σκόνη. Είναι λίγο δύσκολο αλλά και σημαντικό να ξεχωρίζουμε τα δύο είδη κανέλας.
Δυο είδη κανέλας είναι ευρέως γνωστά και είναι σημαντικό να τα ξεχωρίζουμε:H
- Cinnamomum Verum (κανέλα η αληθινή). Προέρχεται από το φυτό cinammomum zeylanicum, γνωστή ως Κεϋλάνης και πρόκειται για ένα είδος κανέλας που προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό του δένδρου Cinnamomum στη Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία. Επίσης ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη Μαγαδασκάρη.
Η αυθεντική Κανέλα Κεϋλάνης:
- Η γεύση της είναι πιο γλυκιά και λεπτή σε σχέση με την κανέλα Cassia
- Έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια
- Χρώμα ανοικτό καφέ ή μπεζ
- Είναι λεπτή με απαλή υφή και πολλές λεπτές στρώσεις.
- Είναι εύθρυπτη.
- Το άρωμα της είναι φίνο, γλυκό, λεπτό και θυμίζει ελαφρά βανίλια.
- Σχηματίζει κυρτώσεις κατά την επεξεργασία της.
- Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου της φυτοχημική ουσία γνωστή ως κουμαρίνη (1,2-βενζοπυρόνη) . Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι πολύ υψηλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας εάν την καταναλώνεται τακτικά σε υψηλές ποσότητες.
- Είναι πιο ακριβή και πιο στενά συνδεδεμένη με τα πιθανά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου
- Το ραβδί της κανέλας Κεϋλάνης έχει διαφορετική υφή από το ραβδί της Cassia αφού είναι πιο λεπτό και έχει περισσότερες στρώσεις. εξάγεται και αιθέριο έλαιο (Cinamon oil).
Έχει βραβευτεί ως μπαχαρικό μαγειρικής και παριέχει πλήθος Ευεργετικών ωφελημάτων στον οργανισμό μας, η κανέλας Κεϋλάνης.
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες κάποιες από τις Ευεργετικές Φαρμακευτικές επιδράσεις της Κανέλας Κεϋλάνης είναι οι εξής:
- Αντιμικροβιακή
- Αντιπαρασιτική
- Αντιφλεγμονώδης δράση
- Βοηθά στην αντιγήρανση του δέρματος λόγω της ικανότητας της δέσμευσης αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών.
- Συμβάλλει θετικά στην παρεμποδίση της νόσου του Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
- Εμφανίζει ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα
- Μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη στον ορό και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ευεργετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα.
2. H Cinammomum Cassia γνωστή ως (κασσία ή κινέζικη κανέλα) ευδοκιμεί στην Κίνα και την Ινδονησία.
- Η κασσία έχει σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα.
- Έχει πιο Ισχυρή Γεύση.
- Tο ξύλο της είναι χοντρό με λίγες στρώσεις και συμπαγές, ενώ δεν σπάει εύκολα.
- Το άρωμα της είναι έντονο, οξύ και πικάντικο.
- Η κασσία ως φθηνότερο αλλά και πιο έντονο υλικό, έχει επικρατήσει στην αγορά ως κανέλα και είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να την ξεχωρίσει από την γνήσια, ειδικά όταν είναι σε μορφή σκόνης.
Η Κανέλα έχει εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας:
- Είναι αντιμικροβιακή και παρεμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων που είναι ανθεκτικοί σε φαρμακευτική αγωγή. Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, σταματά την ανάπτυξη μικροβίων, είναι δηλαδή φυσικό συντηρητικό.
- Διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερίνης χαμηλά.
- Είναι φυσικό αντιπηκτικό και ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, ιδίως όταν συνδυάζεται με μέλι.
- Διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και την επακόλουθη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δρώντας προληπτικά κατά του διαβήτη τύπου 2.
- Επίσης φαίνεται ότι αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, κρατώντας μας σε εγρήγορση και ενισχύοντας τη μνήμη.
- Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
*Όταν όμως καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να επιλέγουμε την κανέλα Κεϋλάνης και όχι την κασσία και αυτό εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στην κασσία. Η κουμαρίνη είναι ένα φυσικό φυτικό συστατικό που έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες και είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο με αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ και τα νεφρά. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα πήξης σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη κουμαρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.
* Ωστόσο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή συντρέχουν διάφοροι λόγοι υγείας πρέπει να συμβουλευτούμε πρώτα τον γιατρό μας, ο οποίος μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας προτείνει την κατάλληλη.