Friday 24/04/2020
Κορωνοίος: Τι ισχύει για κλιματιστικά και ανεμιστήρες;
Μπορούν να μεταδώσουν τον ιό;
Μεταδίδεται ο κορωνοιός μέσω κλιματιστικών ή ανεμιστήρων;
Ο Μιχάλης Λοιζΐδης, Χημικός Μηχανικός, μιλώντας στο Cyprus Times, έδωσε συμβουλές για σπίτια και γραφεία που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ανεμιστήρες μεγάλων ταχυτήτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοιζΐδης, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι το κλιματιστικό μπορεί να διασπείρει τον ιό. «Ο λόγος που σχετίζονται τα κλιματιστικά με το θέμα του κορωνοϊού είναι ότι βασικό μας όπλο είναι τα ανοιχτά παράθυρα αλλά από την στιγμή που θα κλείσουμε τα ανοιχτά παράθυρα και θα βάλουμε τα κλιματιστικά, τότε θα έχουμε πρόβλημα». «Αυτό δεν ισχύει στις υπεραγορές και χώρους εργασίες γιατί εκεί μπαίνει τεχνητός αερισμός, δηλαδή έρχεται αέρας από έξω με συγκριμένο μηχανισμό. Αν αυξήσεις τον αέρα που μπαίνει στα γραφεία δεν υπάρχει κόστος, άρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα» εξήγησε.
Υπογράμμισε πως «Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνουμε είναι φέτος και για όσο έχουμε τον κορωνοϊό πρέπει να ρυθμίσουμε και να ενισχύσουμε τον αέρα που εισέρχεται μέσα στον χώρο καλώντας τους συντηρητές μας». Εξήγησε επίσης πως «στο σπίτι μας για να έχουμε κλιματιστικό έχουμε κλειστά παράθυρα συνήθως, θα ήταν καλό να εξαερίζουμε τον χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συνθήκες αυτές του κλεισίματος είναι συνθήκες συγκέντρωσης και του κορωνοϊού».
«Από την στιγμή που είμαστε σε χώρους με κλιματιστικά θα ελέγξουμε ότι μπαίνει επαρκής αέρας μέσα και στο σπίτι ότι αερίζεται μέσω του παραθύρου. Κλειδί είναι ο καθαρός φρέσκος αέρας», υπογράμμισε.
Τι γίνεται με τους ανεμιστήρες;
Σύμφωνα με τον κ. Λοιζΐδη «οι ανεμιστήρες έχουν το πρόβλημα ότι έχουν μεγάλη ταχύτητα και δημιουργούν ανακλάσεις. Αν υπάρχει ένα σωματίδιο και σταγονίδιο μολυσμένο αυξάνει λίγο την πιθανότητα να μεταδοθεί με τον αέρα και να καταλήξει στο στόμα μου για παράδειγμα. Οι ανεμιστήρες ταράζουν τον αέρα περισσότερο από τα κλιματιστικά λόγω μεγάλης ταχύτητας».
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε αν χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα ο κ. Λοιζΐδης ανέφερε ότι «όταν είμαστε σε ένα χώρο κλειστό με ανεμιστήρα και έχουμε ένα ασυμπτωματικό άτομο, σημαίνει ότι κινούνται τα σταγονίδια με μεγάλη ταχύτητα και έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός σε άλλο άτομο. Όταν είναι ανοιχτό το παράθυρο υπάρχουν μέσα στον χώρο όλες τις άμυνες του καθαρού αέρα για να απενεργοποιήσει τον ιό».
«Ο ανεμιστήρας συνήθως χρησιμοποιείται με ανοιχτά παράθυρα, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Να αποφύγουμε ανεμιστήρες σε κλειστούς χώρους, γιατί ελλοχεύει κινδύνους» είπε ο κ. Λοιζΐδης.
Προληπτική απολύμανση κλιματιστικού
«Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να γίνει μία απολύμανση για το κλιματιστικό από την μέσα μεριά που κοστίζει 25 ευρώ περίπου, που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό που δυσκολεύει με τα κλιματιστικά είναι ότι δεν καθαρίζουμε τα μπροστινά φίλτρα που έχουν σκόνη και θα πρέπει να καθαρίζονται για να αποδίδει καλά το κλιματιστικό» σύμφωνα με τον κ. Λοιζΐδη.
«Για όσους θέλουν, μπορούν στο σπίτι τους από μόνοι τους, να καθαρίσουν τα φίλτρα με κρύο νερό και λίγο σαπούνι για καθαρά προληπτικούς λόγους» κατέληξε ο κ. Λοιζΐδης.
Πηγή: cyprustimes.com