"Κρεμμός της πελλής"

"Κρεμμός της πελλής"

Που βρίσκεται και από που προέκυψε η ονομασία

Το όνομα του γκρεμού είναι από μόνο του αλόκοτο. Πελλή στα κυπριακά σημαίνει τρελή και σίγουρα όλοι θα διερωτούνται πως η περιοχή πήρε το όνομά της.

Η «Κρεμμός της Πελλής» τοποθεσία εντοπίζεται ανάμεσα στα χωριά Σταυρός της Ψώκας και Κάμπος της επαρχίας Λευκωσίας, στη διαδρομή προς το Μοναστήρι του Κύκκου.

 Φωτογραφία: Michalis Michael 

Ολόκληρη η διαδρομή γίνεται μέσα από ένα ελικοειδή δρόμο που περνά μέσα από ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον. Στην περιοχή ξεχωρίζουν οι βαθιές κατάφυτες χαράδρες.

Ο «Κρεμμός της Πελλής»  βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1153 μέτρων και στο σημείο δεσπόζει ένας πελώριος βράχος που κρεμιέται στην κυριολεξία δίπλα από τον δρόμο και μια υπεραιωνόβια γιγάντια λαντζιά, η οποία είναι προστατευόμενη από το Τμήμα Δασών.

Εδώ μπορείτε να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, ενώ για τους λάτρεις της φωτογραφίας αποτελεί ιδανικό προορισμό.

Φωτογραφία: Giannakis Papanastasiou

Η ονομασία του γκρεμού κρύβει μια τραγική ιστορία, ένα θάνατο που έμελλε να σημαδέψει μια για πάντα το συγκεκριμένο σημείο.  Το σημείο ονομάστηκε από τους ντόπιους της περιοχής ως «Ο κρεμμός της πελλής». Η παράδοση αλλά και η ιστορία του βράχου που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα δεν αναφέρεται κάπου χρονικά.

Φωτογραφία: Costas Constantinou 

Σύμφωνα με την παράδοση, μια κοπέλα που πρόσεχε τα κατσίκια της στη συγκεκριμένη περιοχή κάθισε στο βράχο για να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με το αδράχτι της. Για κακή της τύχη όμως έπεσε από τα χέρια της η σβούρα προς τον γκρεμό και στην προσπάθειά της να την αρπάξει έπεσε η ίδια στο γκρεμό και βρήκε μοιραίο θάνατο. Η κίνηση της αυτή θεωρήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως κάτι ιδιαίτερα παράτολμο που άγγιζε τα όρια της τρέλας και μόνος ένας τρελός θα έκανε. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, ονομάστηκε «ο κρεμμός της πελλής».

**Φωτογραφία Εξωφύλλου Costas Constantinou