ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

Ένας πανίσχυρος σύμμαχος για την υγεία μας

Το «νέκταρ των θεών», δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη, αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμό μας.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, γνώριζαν ότι το μέλι μπορούσε να βοηθά στην αποθεραπεία των πληγών.

Στους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους, επιθέματα με μέλι χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της διαδικασίας ίασης των πληγών των στρατιωτών.



Το ταξίδι ξεκινά με την συλλογή του νέκταρος από τα άνθη των λουλουδιών με την προβοσκίδα της μέλισσας. Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη το τοποθετούν στον πρόλοβο τους το οποίο το εμπλουτίζουν με ένζυμα από το σάλιο τους, τα οποία με την σειρά τους διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες αποθηκεύονται στις κηρήθρες για να θρέψουν τις μέλισσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην κηρήθρα η περίσσεια νερού εξατμίζεται μέσω του σταθερού αερισμού από τα φτερά των μελισσών (ωρίμανση). Τελικά προκύπτει το αποτέλεσμα... Ένα παχύ, κολλώδες υγρό το οποίο ονομάζουμε μέλι.


Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση και χρώμα. Λόγω της χλωρίδας και του κλίματος της Κύπρου, το κυπριακό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως. Τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, των ανθέων και της πορτοκαλιάς.

Τα κύρια διατροφικά συστατικά του είναι οι υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), οι πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό.


Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι:

  • Βοηθά στην ελάττωση των εντερικών μικροβίων και παρασίτων, προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
  • Έχει επουλωτική-αναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Βοηθά τον μολυσμένο ιστό να αφυδατωθεί γρηγορότερα.
  • Οι υδατάνθρακες που περιέχει, παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη.
  • Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω των φλαβονοειδών και του φαινολικού οξέος που περιέχει.
  • Βοηθά στην στοματική υγιεινή και των ούλων.
  • Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.
  • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.
  • Προστατεύει από την αναιμία. Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας.
  • Χρησιμοποιείται ως ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα.

Το μέλι είναι ευλογία. Μια ευλογία που περιέχει όλα τα αγαθά της φύσης.

Επισήμανση: Όταν το μέλι θερμαίνεται ή μαγειρεύεται,(πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου) καθώς και όταν εκτίθεται παρατεταμένα στο φως, χάνει ένα τμήμα των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Να το διατηρείτε πάντα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη χωρίς να κρυστάλλωση (-20 βαθμούς Κελσίου) και κατά την απόψυξη του να παραμείνει φρέσκο.
Η Κρυστάλλωση του μελιου είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμιά αλλαγή στην θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού. Ρευστοποιείται εύκολα όταν τοποθετήσετε ανοικτό το μπουκάλι με το μέλι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό (μέχρι 43 βαθμούς Κελσίου), μέθοδος μπεν μαρί και αναδεύοντας κατά διαστήματα.



Πηγή: Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων - Κέντρο Μελισσοκομίας Κύπρου
Αθανασία Αγγέλου
Υπεύθυνη Γεωπόνος Κέντρου Μελισσοκομίας Κύπρου