Μικρά Λιμάνια και Αλιευτικά Καταφύγια

Μικρά Λιμάνια και Αλιευτικά Καταφύγια

Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύνδεσης της Κύπρου με τη θάλασσα

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων στην Κύπρο, με στόχο την παροχή ασφαλούς καταφυγίου για τα αλιευτικά σκάφη αλλά και για τα σκάφη αναψυχής.

Η Άδεια για την αλιεία στην Κύπρο είναι υποχρεωτική και μπορεί να εκδοθεί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Δεν χρειάζεται να έχετε άδεια για το ψάρεμα από την ακτή.


 

Στο νησί μας λειτουργούν 16 μικρά λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια.


Επαρχία Λευκωσίας

  • Αλιευτικό Καταφύγιο Κάτω Πύργου 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Λιμνιώνας στον Πύργο Τυλληρίας και είναι χωρητικότητας 100 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1987 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2009.

Επαρχία Λεμεσού

  • Παλιό Λιμάνι 
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Ακρωτηρίου 
    Βρίσκεται στο δάσος Ακρωτηρίου εντός των ΒΒ Ακρωτηρίου. Κατασκευάστηκε πρόχειρα σε φάσεις, ενώ πήρε την τελική του μορφή το 2011 όταν έγιναν σημαντικά έργα στην κοινότητα ως αντιστάθμισμα για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή.


Επαρχία Λάρνακας

  • Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία της παλιάς αποβάθρας στο Ζύγι, έχει χωρητικότητα 220 περίπου σκαφών και εξυπηρετεί και σκάφη ιχθυοκαλλιέργειας. Κατασκευάστηκε το 2010 και είναι το πιο σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο στην Κύπρο. Στον χώρο του καταφυγίου στεγάζεται παράρτημα της Επαρχιακής Μονάδας ΤΑΘΕ Λεμεσού / Ζυγίου.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Λειβάδια, στη Λάρνακα και είναι χωρητικότητας 140 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1979 και συνεχώς πραγματοποιούνται διάφορα βελτιωτικά έργα από το ΤΑΘΕ. Στον χώρο του αλιευτικού καταφυγίου στεγάζεται η Επαρχιακή Μονάδα του ΤΑΘΕ Λάρνακας.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Μερίτζι στην Ορμήδεια, εντός των ορίων των ΒΒ Δεκέλειας και είναι χωρητικότητας 35 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1962 από τις Βρετανικές Βάσεις και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2008.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Ξυλοτύμπου 
    Βρίσκεται εντός των BB Δεκέλειας και είναι χωρητικότητας 10 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε αρχικά από τις Βρετανικές Βάσεις και τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, ενώ το 2010 έγιναν σημαντικά έργα αναβάθμισης από το ΤΑΘΕ.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Ξυλοφάγου 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Βαθιά Λαξιά στην Ξυλοφάγου, εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας (ΒΒ Δεκέλειας) και είναι χωρητικότητας 35 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε πρόχειρα με βαρέλια το 1969, και το 2001 ανακατασκευάστηκε με συνεργασία του ΤΑΘΕ και των Βρετανικών Βάσεων. Το 2017 έγιναν σημαντικά έργα βελτίωσης από το ΤΑΘΕ.


Επαρχία Πάφου

  • Λιμάνι της Πάφου 
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο στον Πωμό 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Κανάλλια στον Πωμό και είναι χωρητικότητας 25 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1986 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2009.
     
  • Λιμάνι Λατσί 
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Μαντούλλης του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και είναι χωρητικότητας 20 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1981. Έκτοτε γίνονται διάφορα βελτιωτικά έργα από το ΤΑΘΕ και το καταφύγιο πήρε τη σημερινή του μορφή το 2007.

     

Επαρχία Αμμοχώστου

  • Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Νάπας
    Βρίσκεται στην τοποθεσία της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στην Αγία Νάπα και είναι χωρητικότητας 135 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1970 ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορα βελτιωτικά έργα τόσο από το ΤΑΘΕ (λιμενικά έργα) όσο και από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (χερσαίο χώρο) μέχρι να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα. Στον χώρο στεγάζεται η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Τριάδας 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Λαξιά στο Παραλίμνι και είναι χωρητικότητας 60 περίπου σκαφών. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1978 και πήρε τη σημερινή μορφή το 2013 μετά από έργα που διεξήχθησαν από το ΤΑΘΕ.
     
  • Αλιευτικό Καταφύγιο Παραλιμνίου 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Λούμα στο Παραλίμνι και είναι χωρητικότητας 80 περίπου σκαφών. Κατασκευάστηκε το 1982 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2003. Στον χώρο του αλιευτικού καταφυγίου στεγάζεται η Επαρχιακή Μονάδα του ΤΑΘΕ Αμμοχώστου καθώς και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, ενώ λειτουργεί και περίπτερο-καφετερία το οποίο εξυπηρετεί τόσο τους ψαράδες της περιοχής όσο και τους επισκέπτες του αλιευτικού καταφυγίου.
     
  • Ποταμός Λιοπετρίου 
    Βρίσκεται στην τοποθεσία Ποταμού Λιοπετρίου, είναι το μόνο αλιευτικό καταφύγιο στην Κύπρο σε φυσικό ποταμό και είναι χωρητικότητας 140 περίπου σκαφών. Πρόκειται να γίνουν σημαντικά εξωραϊστικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού Λιοπετρίου τα οποία θα συμπεριλάβουν και το αλιευτικό καταφύγιο. Τα έργα αυτά έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν σημαντικά την περιοχή διατηρώντας, ωστόσο, τη γραφικότητα και φυσική ομορφιά του Ποταμού.
     

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών:
Τηλ: +357 22 807 807
Email: director@dfmr.moa.gov.cy
Ιστοσελίδα: www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf