O Άγιος Καλλιόπιος
Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο
O Άγιος Καλλιόπιος έζησε στα χρόνια των διωγμών επί Διοκλητιανού. Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας.
Έχασε τον πατέρα του πολύ νωρίς. Η χριστιανή μητέρα του Θεόκλεια από τη νηπιακή ηλικία του μετέδωσε την χριστιανική πίστη και αργότερα τον παρότρυνε να μελετά καθημερινά την Αγία Γραφή και να αγωνίζεται να ζει κατά το θέλημα του Θεού.
Όταν άρχισε ο διωγμός, ο νεαρός Καλλιόπιος όχι μόνο δε φοβήθηκε, αλλά και θαρραλέα σήκωσε το ανάστημα του απέναντι στους διώκτες. Κάποτε, ο έπαρχος Μάξιμος ήρθε στην περιοχή του και βασάνιζε και σκότωνε πολλούς χριστιανούς. Ο Καλλιόπιος, με τη χαρακτηριστική τόλμη που τον διέκρινε, παρουσιάστηκε μόνος του μπροστά στον έπαρχο και του είπε ότι θα δώσει λόγο στο Θεό για τις κακουργίες που διαπράττει εναντίον αθώων ανθρώπων. Αμέσως ο έπαρχος διέταξε να τον βασανίσουν, και κατόπιν τον έκλεισαν στη φυλακή. Μετά από ορισμένο χρόνο, ο έπαρχος τον έβγαλε από τη φυλακή και τον ρώτησε αν συνεχίζει να πιστεύει στο Χριστό.
Ο Καλλιόπιος, πάντα με θάρρος, απαντά ότι εμμένει στις πεποιθήσεις του. Τότε, πάρθηκε η απόφαση να πεθάνει με σταυρικό θάνατο. Αυτό προκάλεσε μεγάλη χαρά στον Καλλιόπιο, διότι θα πέθαινε όπως και ο Κύριος. Και αντί να τον πτοήσει αυτή η θανατική καταδίκη, τον έκανε "περισσοτέρως τολμάν άφόβως τον λόγον λαλεΐν". Έκανε, δηλαδή, τον Καλλιόπιο, με περισσότερη τόλμη να ομολογεί άφοβα το λόγο του Ευαγγελίου.
Τον σταύρωσαν κατά θεία σύμπτωση Μεγάλη Παρασκευή, και άξια πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου. Όταν κατέβασαν από τον σταυρό το σώμα του, έπεσε επάνω του η μητέρα του και το αγκάλιασε με απέραντη στοργή. Αλλά η καρδιά της δεν άντεξε περισσότερο· λιποθύμησε και ξεψύχησε, όπως ήταν ενωμένη με τον Μάρτυρα γιό της. Ευσεβείς χριστιανοί φρόντισαν να ενταφιάσουν μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα και την πιστή μητέρα του.
Ο Άγιος εορτάζει στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο.