Monday 01/08/2022
Σφήνα Στατιστικής για κατώτατο μισθό
Βλεπουν οτι ο μεσος μισθος ειναι στα 1.573 ευρώ, περναμε ολοι μας μια χαρα νομιζουν
Την αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση της Στατιστικής Υπηρεσίας, μέσω διευκρινίσεων, στον διάλογο για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Με ανακοίνωσή της, η Στατιστική Υπηρεσία τοποθετήθηκε στην ουσία για τις διάφορες φόρμουλες που συζητούνταν στον κοινωνικό διάλογο για καθορισμό του διάμεσου μισθού, καθώς το θέμα, ιδιαίτερα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, χαρακτηρίστηκε από τις συντεχνίες ως σημαντική υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα όσα συζητούσαν με τη μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος παρουσιάστηκε μελέτη του αναλογιστική, με τον οποίο συνεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που ήθελε τον διάμεσο μισθό με βάση την έρευνα EU-SILC στα 1.727, ενώ με βάση την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αυτός ανέρχεται στα 1.573 ευρώ για το 2020.
Η διαφορά των δύο αριθμών είναι σημαντική, καθώς ο εθνικός κατώτατος θα καθοριστεί ως ποσοστό του διάμεσου μισθού και αποτέλεσε σημείο τριβής, με την τέως υπουργό Εργασίας να επέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι προσομοιώσεις που λήφθηκαν υπόψη για τον διάμεσο, βάσει της έρευνας EU-SILC. Έρευνα που, όπως διευκρίνισε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, γίνεται από την ίδια και όχι από την Eurostat, μάλιστα σε ετήσια βάση, χωρίς όμως να «μετρά» τον διάμεσο μισθό.
Η Cystat ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δημοσιεύει στοιχεία για μέσες και διάμεσες μηνιαίες απολαβές στη βάση δύο κύριων πηγών/στατιστικών εργασιών: 1) Την Έρευνα Απολαβών και 2) Τις Μέσες Μηνιαίες Απολαβές Υπαλλήλων, από στοιχεία του Αρχείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πρώτη γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και η δεύτερη ετησίως, ενώ στοιχεία για τις μέσες απολαβές δίδονται στη δημοσιότητα ανά τρίμηνο.
Με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (Survey on Income and Living Conditions – EU-SILC), διευκρινίζει η Cystat, δεν καταρτίζονται επίσημες στατιστικές για τις μέσες και διάμεσες απολαβές, ούτε σε εθνικό επίπεδο από τη Στατιστική Υπηρεσία, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αφού έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί εντελώς διαφορετικό σκοπό. Αναφέρει, ακόμα, πως τα μεγέθη που παρουσιάζονται στις συζητήσεις δεν αποτελούν επίσημες στατιστικές αλλά αντιθέτως είναι αποτέλεσμα μελέτης στη βάση παραδοχών από ιδιώτες ερευνητές, αναφορά προφανώς που αφορά τα όσα παρουσιάστηκαν στους κοινωνικούς εταίρους. Πάντως, οι συντεχνίες βάσει δηλώσεων εκπροσώπων τους στον «Φ» θεωρούν πως η μελέτη που έγινε για εξακρίβωση του διάμεσου μισθού, όπως τους παρουσιάστηκε, είναι αυτή που πρέπει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να ληφθεί υπόψη.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για Cystat
Τα όσα ακούστηκαν σε σχέση με την αξιοπιστία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της Cystat, Σταύρος Καραγιώργης. Απέρριψε πως υπάρχει παρέμβαση της Υπηρεσίας του στον διάλογο, που εξυπηρετεί οποιανδήποτε πλευρά, αναφέροντας πως η Στατιστική δεν άγεται ούτε φέρεται από άλλα συμφέροντα, πέραν από το συμφέρον της επιστήμης που υπηρετεί. Είπε πως μετά τα όσα ακούστηκαν για την έρευνα EU-SILC, που η Υπηρεσία του διεξάγει, θεωρήθηκε πως έπρεπε να εκδοθεί ανακοίνωση. Αποκάλυψε πως είχε επικοινωνία και με εκπροσώπους συντεχνιών και απέστειλε τις θέσεις της Στατιστικής στο Υπουργείο Εργασίας. Για τις επικρίσεις περί αδυναμίας των στοιχείων της Cystat παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες (σ.σ. βρίσκεται στην ιστοσελίδα της), πως συγκρίνοντας την Έρευνα Απολαβών και τις Μέσες Μηνιαίες Απολαβές Υπαλλήλων «διαφαίνεται ότι υπάρχει συνοχή και συγκρισιμότητα στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται».
Δεν άρεσαν οι διευκρινίσεις στις συντεχνίες
Αχρείαστη, εάν όχι προβληματική, φαίνεται να θεωρεί το συνδικαλιστικό κίνημα τη χθεσινή παρέμβαση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον εθνικό κατώτατο μισθό, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το θέμα κορυφώνονται τις επόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στον «Φ», η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους διερωτήθηκε τι εξυπηρετεί στην παρούσα φάση η διευκρίνιση της Στατιστικής Υπηρεσίας, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστές οι αδυναμίες της μεθοδολογίας της Cystat για τις διάμεσες απολαβές, αναφέροντας ως παράδειγμα πως, ιδιαίτερα στα τελευταία στοιχεία που λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπάρχει το έλλειμμα που προέκυψε στους μισθούς λόγω της πανδημίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι λάμβαναν επιδόματα. Η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε προβληματισμό για την παρέμβαση αλλά σημείωσε πως η ουσία της συζήτησης γύρω από το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού «είναι στο τέλος της ημέρας τι κατώτατο θέλουμε και για ποιους».
Στις αδυναμίες των στοιχείων της Στατιστικής για τις διάμεσες απολαβές στάθηκε μιλώντας στον «Φ» και ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης, καταγράφοντας πως σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αλλά και με μερική αλλά και οι απολαβές του τομέα της γεωργίας, οι οποίες είναι χαμηλές, καθώς οι εργαζόμενοι «πληρώνονται» και με «είδος», αφού τους παρέχεται στέγαση και διατροφή. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία της Στατιστικής αλλά θεωρήθηκε και από τη μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου πως εξαιτίας και της πανδημίας δεν είναι αντιπροσωπευτικά για εκκίνηση του νέου αυτού θεσμού, χωρίς να κρύψει επίσης τη δυσαρέσκειά του για την παρέμβαση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Πιο έντονος ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου για την παρέμβαση της Cystat, διερωτώμενος πού ήταν η Στατιστική τόσο καιρό για διευκρινίσεις και κατά πόσο επιθυμεί τώρα να επιλέξει πλευρά στον διάλογο. Με τη σειρά του μίλησε για κραυγαλέες αδυναμίες όσον αφορά τα στοιχεία της Στατιστικής για τις διάμεσες απολαβές, προσθέτοντας πως με τον πιο επίσημο τρόπο τα στοιχεία της αμφισβητήθηκαν από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, που πρόκρινε τη μελέτη που έγινε από τον αναλογιστή, βάσει της έρευνας EU-SILC για καθορισμό του διάμεσου.
Ενόψει των πιο πάνω, θεωρείται πως οι διαπραγματεύσεις για θέσπιση κατώτατου μισθού δεν διευκολύνθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα δει τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ το ραντεβού με τις συντεχνίες φαίνεται πως θα κλείσει για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα τέλος Αυγούστου, με συμφωνία ή όχι.
ΑΠΟΨΗ
Ευτυχώς τώρα
Μια έκπληξη την προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση της Στατιστικής Υπηρεσίας γύρω από το θέμα του κατώτατου μισού, αν και ήθελε, όπως ανέφερε, να διευκρινίσει τα στοιχεία όσον αφορά τις διάμεσες απολαβές. Στο ερώτημα «γιατί τώρα», έχει ισχυρά επιχειρήματα. Η αλήθεια είναι πως έφτασε ο καιρός να διευκρινιστεί όχι μόνο σε ποια βάση θα αποφασιστεί να τεθεί ο εθνικός κατώτατος αλλά και με ποια βάση αυτός θα αναθεωρείται. Και κάθε πότε θα αναθεωρείται; Και το πιο σημαντικό, πόσες ώρες θα καλύπτει ο εθνικός κατώτατος μισθός και τελικά ποιους θα καλύπτει; Εν ολίγοις, υπάρχει ακόμα δρόμος για κατάληξη στο θέμα και πάρα πολλές διαφορές.
Πηγη:Φilenews