Saturday 04/09/2021
Συναγερμός ενόψει φθινοπώρου σε Υπουργείο Υγείας
η μετάλλαξη «Δ» έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα
Με τον Αύγουστο να καταγράφει αύξηση κατά 86% σε σχέση με τον Ιούλιο, σε ό,τι αφορά τον αριθμό θανάτων ασθενών με κορωνοϊό και τον αριθμό των ηλικιωμένων που μολύνονται από τον ιό και αρκετοί εξ αυτών, εισάγονται ή ακόμα και καταλήγουν στους θαλάμους και τις ΜΕΘ των κρατικών νοσοκομείων να παρουσιάζει αύξηση, ο Σεπτέμβριος άρχισε, μαζί με την έναρξη του νέου εμβολιαστικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας το οποίο αφορά, αυτή τη φορά, τη χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Χθες, έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου 149 ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας και το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε όλα τα γηροκομεία και κλειστές δομές που φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας.
Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν, διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν συνδέεται με κανένα τρόπο, ούτε με τα κριτήρια έκδοσης των SafePass ή GreenPass.
Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, «η τρίτη δόση, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό γενικά, δεν είναι υποχρεωτική και εναπόκειται στον πολίτη να επιλέξει εάν θα τη λάβει», προσθέτοντας ότι «από το αν έλαβε ή όχι ένας πολίτης την ενισχυτική δόση δεν επηρεάζεται η ισχύς ούτε του SafePass ούτε του GreenPass που θα ισχύσει στη συνέχεια».
Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, διαμηνύουν ότι «ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ανασύνταξης για όλους και αυτό πρέπει να γίνει και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι επιστήμονες, επισημαίνουν ότι «η μετάλλαξη «Δ» έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα», τονίζουν ότι υπό παρακολούθηση βρίσκεται τώρα «και η μετάλλαξη «Mu» η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα και προειδοποιούν ότι «δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα τέλος (της πανδημίας) που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει». Τονίζουν ότι «αυτή τη στιγμή με την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων ενεργούμε προληπτικά για να μην ρισκάρουμε τις ζωές αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο», και υπογραμμίζουν την ανάγκη για «καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες», επικαλούμενοι τα ευρήματα της πρώτης κοινωνικής μελέτης που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης και αφορούν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και την επιστημονική κοινότητα.
«Εδώ πρέπει να βάλουμε μια γραμμή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, προσθέτοντας πως «η επιστημονική κοινότητα λαμβάνει τα μηνύματα και ανταποκρίνεται, 18 μήνες μετά, πρέπει να μάθουμε όλοι από τα λάθη μας. Χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να μπούμε στο Φθινόπωρο και το χειμώνα όσο πιο ασφαλείς γίνεται».
«Οι περιορισμοί και το κλείσιμο χώρων δεν φέρνουν ουσιαστικό και διαχρονικό αποτέλεσμα, αν δεν καταλάβουμε πως πρέπει να κρατηθούμε όσο πιο ασφαλείς γίνεται», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «ανοίξαμε και αναγκαστήκαμε να ξανακλείσουμε τρεις φορές. Είδαμε τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να γεμίζουν, και έχουμε χάσει πέραν των 500 ανθρώπων. Το μέλλον που είναι τα σχολεία μας, έπαθαν ζημιά δύο συνεχόμενες χρονιές, κι ανοίγουν τώρα ξανά. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή, ας θέσουμε κοινούς στόχους κι ας φερθούμε υπεύθυνα, ώστε να μην τα εκθέσουμε για μία ακόμα φορά».
Από πλευράς του ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Χρίστος Πέτρου, ανέφερε ότι «η δυσπιστία στην επιστήμη δυστυχώς στοιχίζει ζωές» επισημαίνοντας επίσης ότι «με τη σωστή ενημέρωση, τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε». Οι μεταλλάξεις, είπε, «και ιδιαίτερα η μετάλλαξη «Δ», έχει ανατρέψει σε ουσιαστικό βαθμό τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας αφού ήδη έχουμε τη μετάλλαξη «Mu» η οποία εντοπίστηκε στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζουμε τι συνεπάγεται αυτό για την Κύπρο.
«Χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται προσοχή από όλους, να μην ξεχνάμε αυτά που μάθαμε εδώ και ενάμισι χρόνο, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για να συνεχίσουμε τις ζωές μας με όσο το δυνατό πιο φυσιολογικό τρόπο», τόνισαν οι δύο επιστήμονες.
«Κάνει ζημιά ο Μητροπολίτης Μόρφου»
Έντονος στις τοποθετήσεις τους σε σχέση με τις δηλώσεις αλλά και τη γενικότερη στάση του Μητροπολίτη Μόρφου στην πανδημία, παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του (σ.σ. Μητροπολίτη) κάνουν ζημιά» και πρόσθεσε ότι «το μόνο πράγμα που έχω να πω, είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας για πρώτη φορά οδήγησε έναν Μητροπολίτη στο δικαστήριο και κινδυνεύει να καταδικαστεί, στον Μητροπολίτη Κιτίου αναφέρομαι. Για τον Μόρφου του έχουν εκδοθεί κάποια πρόστιμα και πήγε στο Δικαστήριο και εάν δεν συμμορφωθεί, η ενημέρωση που έχω είναι ότι και στην περίπτωση του θα υπάρξει ποινή όπως υπάρχει για όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει καμία χάρη για όλους τους Μητροπολίτες και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Αύξηση 86% στους θανάτους, τον Αύγουστο
Σημαντική αύξηση καταγράφηκε τον μήνα Αύγουστο, στον αριθμό των θανάτων με αιτία τον κορωνοϊό, αφού ο περασμένος μήνας έφθασε τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021.
Αναλυτικά:
► Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021, έχουν δηλωθεί 589 θάνατοι ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID-19. Το 65% αφορά άντρες (ν=383 θάνατοι) και το υπόλοιπο 35% αφορά γυναίκες (ν=206 θάνατοι).
► Από τους 589 θανάτους οι 507 (86%), είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19.
► Το 64,5% του συνολικού αριθμού θανάτων με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19, αφορά άντρες (ν=327 θάνατοι) και το υπόλοιπο 35,5% αφορά γυναίκες (ν=180 θάνατοι).
► Σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών (ν=106).
► Κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, ο αριθμός των θανάτων με υποκείμενη αιτία την νόσο COVID-19 έχει αυξηθεί κατά 86% σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο 2021.
► Ο συνολικός αριθμός θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID-19, κατά τον μήνα Αύγουστο 2021 (ν=85), έφτασε στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό θανάτων του Δεκεμβρίου 2020 (ν=85) και Ιανουαρίου 2021 (ν=86). Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα το ποσοστό για τους τρεις μήνες με τα υψηλότερα νούμερα, φτάνει στο 43% του συνολικού αριθμού θανάτων. Ακολουθεί ο Απρίλιος 2021 με ποσοστό 11% (ν=66), ο Μάιος 2021 με ποσοστό 10% (ν=58) και ο Ιούλιος με ποσοστό 8% (ν=46).
► Η διάμεση ηλικία των ατόμων που κατέληξαν με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19, είναι 78 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 69-86 έτη).
Πηγη:Φilenews