Το τζαμί στην Περιστερώνα Μόρφου
Δίπλα από Ορθόδοξη εκκλησία – Συνδυασμός στην Διαφορετικότητα!
Περιστερώνα Μόρφου, ένα χωριό, παρόμοιο με όλα τα άλλα. Περικλεισμένο με απλούς, ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα τόσο μαγικά αλλιώτικο στην ιστορία του. Ένα χωριό που κουβαλά ακόμα, στις πλάτες του τα παρελθοντικά ιδανικά του, τα οποία σήμερα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Φωτογραφία Αναστασία Ιωάννου
Ξεχειλισμένο από τόσες αντιθέσεις γίνεται μοναδικό για αυτό ακριβώς τον λόγο. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Λευκωσία κρύβεται η Περιστερώνα, αυτό το χωριό που σύνδεσε πριν πολλά χρόνια δύο πολιτισμούς και δύο θρησκείες. Ένα χωριό με άτομα που βίωσαν στο πετσί τους την τραγική εισβολή την Τούρκων στο μαρτυρικό μας νησί το 1974, πόνεσαν, πάλεψαν και ακόμα κουβαλούν μέσα τους αρνητικά συναισθήματα, που όπως είναι αναμενόμενο επέφερε η τουρκική εισβολή ενάντια σε ένα πολιτισμό που παρελθοντικά μοιραζόταν τις ίδιες γειτονιές, τα ίδια σοκάκια, τα ίδια σπίτια όπως ακόμα και τις ίδιες χαρές και λύπες.
Περιστερώνα, ένα χωριό που ήταν ενιαίο και όλοι, με όλους ενώνονταν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο. Όλα αυτά μέχρι το τραγικό κομμάτιασμα της ψυχής της ζωής και της πατρίδας χιλιάδων Κυπρίων, καταστρέφοντας έτσι όχι μόνο το μέσα του κάθε ατόμου αλλά και την μέχρι τότε μικτή κοινότητα του χωριού Περιστερώνας Μόρφου. Πράξεις, λέξεις, φωτογραφίες και ιστορίες που ακόμα όμως θυμίζουν το παρελθόν σαν να είναι γραμμένα με ανεξίτηλο μελάνι . Τόση διαφορετικότητα κτισμένη όμως στις πιο γερές βάσεις. Της αγάπης της εκτίμησης και του σεβασμού.
Φωτογραφία: Maria Kiriakou
Στο χωριό Περιστερώνα κατοικούσαν αρμονικά 700 Ελληνοκύπριοι και 300 Τουρκοκύπριοι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους το ένα δίπλα από το άλλο σαν αδέλφια. Διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και θρησκεία, ίδια γυαλάδα στα μάτια, κοινές αναμνήσεις και ισχυρή αλληλοβοήθεια. Πρόθυμοι να σεβαστούν την διαφορετικότητα ενώνοντας ηθικές αξίες και στόχους, συμπληρώνοντας έτσι ο ένας τον άλλο.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Μουσουλμανικό Τζαμί στο χωριό της Περιστερώνας χτισμένο τον 18 αιώνα, δίπλα από την Ορθόδοξη Πεντάτρουλλη Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, κάνοντας έτσι την διαφορετικότητα να φαίνεται εντονότερα στο χωριό, μιας και τα δύο βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.
Φωτογραφία: Αναστασία Ιωάννου
Το τζαμί διαθέτει 2 εξώστες, μεγάλα παράθυρα με χρωματιστά τζάμια και ένα πλέον κομματιασμένο μιναρέ εξαιτίας κεραυνού που το κατέστρεψε πρόσφατα. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κτίρια της Περιστερώνας Μόρφου, που κουβαλά μεγάλη ιστορία πίσω του θυμίζοντας στους μεγαλύτερους και μαθαίνοντας στους μικρότερους .
Η μεγαλύτερη έκπληξη κρύβεται στο ότι, όσο και αν νομίζετε ότι δεν γνωρίζατε το τζαμί, το αντικρίσατε, το ανταλλάξατε και το ψηλαφίσατε άπειρες φορές αφού απεικονιζόταν μαζί με την Βυζαντινή εκκλησία της Περιστερώνας, στο Kυπριακό πεντόλιρο με σκοπό να δείξει την συμβίωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.