Υπάρχει Cyber Monday στην Κύπρο;

Υπάρχει Cyber Monday στην Κύπρο;

Τι είναι & ποτε πέφτει για το 2022;

Η Cyber Monday έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Ο όρος Cyber Monday, αν τον μεταφράσουμε από τα αγγλικά, θα λέγαμε ότι σημαίνει ιντερνετική Δευτέρα ή καλύτερα Κυβερνοδευτέρα, αν προτιμάτε σε ακριβή μετάφραση, και πρόκειται για έναν όρο που προέρχεται από τον χώρο του marketing, καθώς είναι από τις σημαντικότερες ημέρες αγορών.

Η Cyber Monday ξεκίνησε το 2005 από επιχειρήσεις στην Αμερική, με στόχο να ενθαρύννει τον κόσμο να ψωνίζει online. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν το black friday, δηλαδή μια μέρα με σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές. Η διαφορά είναι ότι αφορά μόνο online αγορές.

Για το 2022 η Cyber Monday πέφτει στις 28 Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μια ολόκληρη εβδομάδα (για αυτό και λέγεται και cyber week), όπως συμβαίνει και με τις προσφορές της μαύρης Παρασκευής (Black Friday). Επομένως, αν χάσετε τις προσφορές της Black Friday δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και η ημέρα αυτή θα σας αποζημιώσει, και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού σας. Μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές σε γκατζετάκια, ηλεκτρικές συσκευές, τηλέφωνα, ηλεκτρονικά είδη και γενικά σε όλα τα προϊόντα τεχνολογίας. Φυσικά οι εκπτώσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλα είδη όπως ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ μόδας, κτλ.


Σύμφωνα με οδηγίες από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, οι καταναλωτές θα πρέπει:

  • Να προτιμούν την πραγματοποίηση αγορών από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας τους.
  • Να ελέγχουν πάντοτε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητούν την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί ένδειξη απάτης.
  • Να εντοπίζουν στο διαδίκτυο τυχόν σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη συναλλαγεί με το κατάστημα. Αυτό γίνεται εύκολα, πληκτρολογώντας το όνομα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε μία μηχανή αναζήτησης. Να προσεγγίζουν τις συστάσεις με κριτικό μάτι, διότι μπορεί να είναι παραπλανητικές ή κατασκευασμένες.
  • Να ελέγχουν, οπωσδήποτε, πριν από την πληρωμή ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνονται ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης»- browser με τη μορφή HTTPS. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το e-shop διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και paypal.
  • Να μην πείθονται από τις υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή, εν πάση περιπτώσει, αυτό να μην είναι το μοναδικό κριτήριο για την πραγματοποίηση των αγορών τους.
  • Να προτιμούν την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν την αντικαταβολή ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
  • Επί σοβαρών ενδείξεων προβληματικής συναλλαγής, να προβαίνουν άμεσα σε αμφισβήτηση προς τα τραπεζικά τους ιδρύματα, εφόσον η εξόφληση των αγαθών έχει γίνει μέσω κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) και, αντίστοιχα, προς τους οργανισμούς διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών (πχ. paypal).


 

Καλές διαδικτυακές αγορές!