Είναι η δίαιτα στην παιδική ηλικία αναγκαία;
Tι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδία;
Δυστυχώς δεν είναι καθόλου καινούργια τα νέα ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς. Τα παραπανίσια κιλά ενός παιδιού τις περισσότερες φορές δεν γίνονται ύψος όπως πολλοί πιστεύουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να «καλουπωθεί» σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής ή μια αυστηρή δίαιτα για να χάσει τα περιττά κιλά του.
Με την βοήθεια ειδικών στα θέματα διατροφής όπως είναι οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι μπορείτε όχι μόνο να δείτε εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αλλά και να μάθετε πως μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές του συνήθειες προς το καλύτερο. Σωστό είναι, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βάση τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής έτσι ώστε όταν υπάρχει πρόβλημα να μειωθεί αργά και σταθερά ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους.
Όπως προαναφέραμε τα παιδιά δεν πρέπει να ακολουθούν στερητικές δίαιτες ή προγράμματα διατροφής τα οποία τα καλουπώνουν. Οι στερητικές δίαιτες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Ο σωστός τρόπος είναι να γίνεται μικρή μείωση στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού και πάνω από όλα να δίνεται ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής με σωστή κατανομή των γευμάτων και των σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας, χωρίς αυτό το πρόγραμμα να του στερεί την ελευθερία να τρώει από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Για αρχή αφαιρέστε όλα τα γλυκά, πατατάκια, αναψυκτικά και φρουτοποτά από το σπίτι. Εάν το παιδί ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα σνακ τότε το πιθανότερο είναι να τα καταναλώνει καθημερινώς. Σημαντικό σημείο είναι ότι, δεν πρέπει να απαγορεύουμε κανένα τρόφιμο αλλά να το περιορίσουμε. Σαν γονείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα της απαγόρευσης, το οποίο πολλές φορές κάνει το τρόφιμο ακόμη ποιο ποθητό για το παιδί.
Τα φρούτα πρέπει να είναι διαθέσιμα καθημερινά στο παιδί, ενώ προτιμούμε να του δώσουμε ένα σπιτικό κέικ από το αγοραστό, έτσι όχι μόνο γνωρίζουμε τι περιέχει αλλά είναι και πιο υγιεινό. Επίσης, στην οργάνωση των γευμάτων του παιδιού μας, είναι σημαντικό να προσέχουμε να είναι μικρά και συχνά και αποφεύγουμε να σερβίρουμε μεγάλες ποσότητες σε μεγάλα πιάτα. Το πρόγευμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και εμείς σαν γονείς πρέπει να το προσφέρουμε καθημερινά αλλά και να συντροφεύουμε το παιδί κατά τη διάρκειά του έτσι ώστε να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Τέλος, ποτέ δεν πιέζουμε το παιδί μας να τελειώσει το φαγητό του εάν αυτό δεν θέλει.
Όταν το παιδί είναι στο σχολείο είναι καλό να παίρνει το σάντουιτς του από το σπίτι καθώς και οποιοδήποτε σνακ. Η καθημερινή κατανάλωση αρτοποιημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από ψηλά λιπαρά εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει αλλά τα περιορίζουμε σε μια φορά την βδομάδα.
Η καθιστική ζωή των παιδιών τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Σαν γονείς νιώθουμε πιο ασφαλές όταν το παιδί μας βρίσκεται σπίτι, αλλά αυτό περιορίζει τις δραστηριότητες παιδιού σε καθιστικές όπως, η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το διάβασμα. Για το καλό των παιδιών πρέπει να περιορίσουμε αυτές τις ασχολίες μέχρι τις 2 ώρες την ημέρα, ενώ παράλληλα αυξάνουμε τη σωματική δραστηριότητα όπως είναι το ποδόσφαιρο, ο χορός, το κολύμπι και άλλα για 45-60 λεπτά τουλάχιστον 3-4 φορές την βδομάδα.
Πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους, σερβίρουν σκέτα λαχανικά σαν μέρος των γευμάτων. Λογικό είναι ότι τα παιδιά θα αποφύγουν να τα φάνε αφού οι γεύση τους δεν είναι τόσο «νόστιμη» όσο το λίπος και η ζάχαρη. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τα μάθουν να τρώνε τα λαχανικά, μπορούμε να προσθέσουμε μικρές ποσότητες τυρί, ή σως. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να τα προσθέτουμε ως μέρος της συνταγής μας. Για παράδειγμα: οι κεφτέδες, τα λαζάνια, η ψαρόσουπα, ο ταβάς μπορεί να γίνουν με την προσθήκη λαχανικών. Όσο για τις λίγες έξτρα θερμίδες, όταν στόχος είναι η ενίσχυση της θρεπτικής αξίας ενός πιάτου και η εισαγωγή των παιδιών στον θαυμαστό κόσμο των λαχανικών το τίμημα είναι μικρό.
Τελειώνοντας, τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται αλλά ούτε να καλουπώνονται. Εάν το παιδί μας έχει πρόβλημα βάρους το βοηθάμε να το χάσει χωρίς να γινόμαστε πιεστικοί. Μην ξεχνάτε ότι το χάσιμο βάρους είναι πολύ πιο εύκολο από τη διατήρησή του. Έτσι, ο στόχος του κάθε γονιού είναι να μάθει το παιδί να τρέφετε σωστά, χωρίς να του δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξουν σε διατροφικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παιδική παχυσαρκία...Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς