Διαλογισμός και ψυχική υγεία!
Επιβλαβής ή όχι σύμφωνα με τους επιστήμονες;;
Ο διαλογισμός γίνεται διαδίδεται στις ημέρες μας ολοένα και περισσότερο καθώς πολλοί τον προβάλουν ως πανάκεια αλλά και ως μέσω καλής ψυχικής υγείας και ισορροπίας. Παρόλα αυτά στην αντίπερα όχθη μια νέα επιστημονική μελέτη, καθώς φαίνεται έχει διαφορετική άποψη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Μάρκο Σλόσερ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους που κάνουν διαλογισμό, κατά την ώρα της εξέλιξής του, βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, στρες, φόβο, και αλλοιωμένη αίσθηση του εαυτού. Τα ερευνητικά δεδομένα της μελέτης, τα οποία και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE αποδεικνύουν την προαναφερθείσα άποψη.
Η εν λόγω έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε 1.232 άτομα που έκαναν διαλογισμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο μήνες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν αισθανθεί ποτέ ιδιαίτερα δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, του φόβου κλπ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται ως εξής:
Το 25,6% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν ιδιαίτερα δυσάρεστες εμπειρίες σχετικές με το διαλογισμό ενώ το 29,2% που ασχολούνταν μόνο με αποδημητικούς τύπους διαλογισμού που μελετούν σε βάθος τη φύση της συνειδητής εμπειρίας, ανέφεραν κάποια δυσάρεστη εμπειρία, σε σύγκριση με το 20,3% που ασχολήθηκαν με άλλες μορφές διαλογισμού.
Επιπρόσθετα, τα άτομα που τείνουν να έχουν περισσότερες αρνητικές σκέψεις, ανέφεραν και πιο δυσάρεστες εμπειρίες σχετικά με το διαλογισμό. Επίσης, όσοι αποσύρονται για ένα διάστημα σε κοινότητες (retreats) και συμμετέχουν εντατικά σε προγράμματα διαλογισμού, είναι πιθανότερο να έχουν αρνητικές εμπειρίες, σε σχέση με όσους κάνουν διαλογισμό στο σπίτι τους, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Τέλος, η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι ασχολήθηκαν μόνο με τύπους διαλογισμού, που αναλύουν τη συνειδητή εμπειρία και τα συναισθήματα είναι πιθανότερο να αναφέρουν αρνητικές ψυχικές καταστάσεις, σε σχέση με όσους ασχολούνται μόνο με άλλα είδη διαλογισμού.
Πιθανή εξήγηση για τα συναισθήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι «οι πρακτικές αποδόμησης και ανάλυσης του διαλογισμού ενθαρρύνουν αυτούς που κάνουν διαλογισμό, να προβληματιστούν για τη μονιμότητα και τη σταθερότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων τους».
Πηγή: Sigma Live